Makkelijk krentenbrood bakken in de oven

Krentenbrood uit de oven

Een recept om zelf een luchtig krenten brood te baken in de oven, in dit recept wordt naar een tarwebloem een deel volkorenmeel gebruikt wat de smaak te goede komt.
Voorbereiding 30 minuten
bak tijd 30 minuten
Rusten 1 uur 30 minuten
Totaal tijd 2 uur 30 minuten
Gang Lunch, Ontbijt
keuken Nederlands
Porties 10
Calorieën 175 kcal

Ingredienten
  

  • 350 gram Tarwebloem
  • 150 gram Volkorenmeel
  • 75 gram Krenten
  • 9 gram gist
  • 7 gram ei losgeklopt
  • 50 gram roomboter zacht
  • 260 gram melk (plantaardig)
  • 2 eetlepels honing

Keukengerei

  • Broodblik 23cm x 13cm x 8cm
  • Oven
  • Mixer

Instructies
 

  • Weeg de ingrediënten af. Zorg dat alles op kamertemperatuur is voordat je begint met het kneden van het deeg.
  • Doe de krenten en rozijnen in een kom met warm water en laat ze minimaal een uur wellen.
  • Laat de krenten en rozijnen goed uitlekken in de zeef. Dep ze eventueel droog met keukenpapier.
  • Meng in de kom van je kneedmachine het bloem, zout en gist door elkaar.
  • Voeg de lauwe melk, zachte boter, honing en het ei in een andere kom en klop alles goed los.
  • Voeg het natte mengsel bij het droge en kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Of net zo lang tot een soepel deeg is ontstaan. Check door een stukje deeg zachtjes uit elkaar te trekken. Als er een dun vliesje ontstaat is je deeg goed, trek je dit nog snel uit elkaar kneed het deeg nog even verder en check opnieuw.
  • Voeg nu de uitgelekte krenten en rozijnen toe en kneed ze snel door je deeg.
  • Vet een andere kom goed in en doe daar je deeg in. Dek af met de douchemuts of huishoudfolie.
  • Laat het geheel op kamertemperatuur rijzen. Dit is de eerste rijs.
  • Vet ondertussen je broodbakblik in met wat boter of olie.
  • Haal na een uur je deeg uit de kom. Leg op je werkblad. Maak het deeg enigszins plat door het met je vingers ietwat uit te drukken, rol met een deegroller voorzichtig uit tot een ovaal, vouw dan de linkerkant tot over het midden en vouw daar de rechterkant overheen. Druk het deeg voorzichtig aan.
  • Rol daarna met de deegroller voorzichtig uit tot een langwerpige lap die maximaal net zo breed is als je bakblik. Rol het deeg op en leg het met de naad naar beneden in je bakblik.
  • Plaats de douchemuts over het blik of dek het af met huishoudfolie en laat het deeg in 60-90 minuten tot dubbele omvang rijzen.
  • Schuif het rooster onderin je oven en verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Zet het broodbakblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden, zet er een hittebestendig bakje met kokend water naast.
  • Bak je krentenbrood in ongeveer 40-45 minuten goudbruin.
  • Haal het brood uit de oven en laat goed afkoelen op een rooster voor je het snijdt.
Tags Brood, Krentenbrood, Oven, Rozijen, Zelf maken

appel crumble

Een appelkruimel toetje. Van oorsprong een Brits dessert en zo lekker in de herfst of winter. Dit is een variant met havermout. Je kunt ook naar hartelust variëren met het soort fruit dat je gebruikt; peer erbij is lekker, maar ook kiwi, of in het voorjaar aardbei en rabarber… en ook zeker lekker als tussendoortje bij de koffie of thee..

appelcrumble

Appel crumble

Een appelkruimel toetje. Van oorsprong een Brits dessert en zo lekker in de herfst of winter. Dit is een variant met havermout. Je kunt ook naar hartelust variëren met het soort fruit dat je gebruikt; peer erbij is lekker, maar ook kiwi, of in het voorjaar aardbei en rabarber... 
Voorbereiding 20 minuten
bak tijd 30 minuten
Totaal tijd 50 minuten
Gang Ontbijt, tussendoortje
keuken engels
Porties 6 personen

Ingredienten
  

  • 3 appels
  • 2 theelepels kaneel/ koekkruiden/ speculaaskruiden
  • 75 gram havermout
  • 100 gram speltmeel/ havermeel
  • 75 gram roomboter of kokosolie
  • 50 gram rozijnen
  • 25-50 gram noten in stukjes
  • 20 gram kokosbloesemsuiker of honing
  • 1 snuf zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de appels, en/ of snijd met schil in stukjes. Verdeel over een ovenschaal en bestrooi met een theelepel kaneel of kruiden. En eventueel wat citroensap.
  • Hak de noten fijn en meng deze met de havermout, een theelepel kaneel of kruiden, het speltmeel en zout en de kokosbloesemsuiker.
  • Voeg de roomboter in blokjes toe ( of smelt de kokosolie ) en als je honing gebruikt in plaats van suiker, voeg de honing toe aan het meelmengsel en wrijf met je vingers tot een kruimelachtig deeg.
  • Verdeel het kruimelmengsel over de appelstukjes en bak 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Serveer warm. Ook lekker met yoghurt als ontbijt.

tip

  • Je kunt deze crumble ook van alleen havermout maken. Vervang dan de speltmeel door havermout. Eventueel kun je deze nog iets fijner maken in je blender.

Brownie puur met zwarte bonen

Deze brownie is bijna niet van echt te onderscheiden, toch is ie gemaakt van zwarte bonen. ;-) Door deze leuke twist bevat deze brownie een stuk minder calorieën. Ook is ie gezoet met dadels.

brownie met zwarte bonen

Brownie puur met zwarte bonen

Voorbereiding 20 minuten
bak tijd 25 minuten
Totaal tijd 45 minuten
Gang tussendoortje
keuken engels
Porties 15 personen

Ingredienten
  

  • 400 gram zwarte bonen gekookt of uit blik
  • 3 eieren
  • 8 dadels medjool
  • 25 gram cacao poeder
  • 50 gram kokosolie gesmolten
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 60 gram pecannoten in stukjes

topping

  • 1 eetlepel cacao nibs of chocolade snippers (80%)

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Klop de eieren luchtig in een vetvrije kom.
  • Laat de bonen uitlekken en doe deze samen met de gehakte, ontpitte dadels, snuf zout, cacao poeder, bakpoeder, en de gesmolten kokosolie in een keukenmachine of blender en blijf mixen tot je een gladde massa hebt.
  • Voeg de eieren toe en de pecannoten in stukjes. Houd eventueel wat nootjes apart om bovenop de brownie te strooien.
  • Bekleed een ovenschaal (28 x 18) met bakpapier, schep het deeg erin en bestrooi naar keuze met stukjes noot, cacao nibs of chocolade snippers.
  • Plaats de vorm in de oven en bak in 20-25 minuten gaar. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.
  • Tip: voor een stevigere bite: plaats de brownie een uur in de koelkast.

eiersalade

Eiersalade kun je heel gemakkelijk zelf maken. Lekker fris, naar eigen smaak en heerlijk op je brood of toast. Heel smaakvol met onze graaseieren ;-)

eiersalade

Eiersalade

Voorbereiding 15 minuten
Totaal tijd 15 minuten
Porties 4 personen

Ingredienten
  

  • 5 eieren hardgekookt
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels Griekse Yoghurt of kwark of plantaardige yoghurt
  • 1 klein sjalotje fijngesneden
  • 1 snuf paprikapoeder of meer naar smaak
  • 1 snuf kerriepoeder of meer naar smaak
  • 1 eetlepel bieslook fijngeknipt
  • peper en zout
  • 1 theelepel mayonaise optioneel, naar smaak

Instructies
 

  • Kook de eieren hard in 8-10 minuten. Laat ze schrikken in koud water en ontdoe ze van de schil.
  • Snijd de afgekoelde eieren in kleine stukjes.
  • Snipper het sjalotje zo fijn mogelijk en doe in een kom(metje).
  • Doe daar de yoghurt en mosterd bij, breng op smaak met de paprika poeder en kerrie poeder en peper en zout en meng goed.
  • Voeg hierbij de stukjes ei en roer voorzichtig door elkaar.
  • Knip de bieslook fijn en voeg dit erbij.

Tip

  • Als je de mayonaise toevoegt, roer je die door de yoghurt .

raw speculaas suprise

Een grappige variant op de raw dadel kokos balletjes, zijn deze raw speculaas suprises. Een ‘raw’ pepernoot zou je kunnen zeggen. Dadel met pecannoot, amandelmeel en speculaaskruiden. Snel gemaakt en in deze tijd een lekkere versnapering zonder toegevoegde suikers!

raw speculaas suprise

raw speculaas suprise

Voorbereiding 10 minuten
Totaal tijd 40 minuten
Porties 10

Ingredienten
  

  • 5 grote dadels medjool
  • 40 gram amandelmeel
  • 50 gram pecannoten
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 4 eetlepels water wanneer het geheel te droog blijft
  • 1/2 theelepel kaneel naar smaak
  • 1 snuf zout
  • 1 eetlepel amandelschaafel fijngemaakt, om balletjes in te rollen ter garnering

Instructies
 

  • Ontpit de dadels en snijd deze in kleine stukjes. Breek de pecannoten in kleine stukjes, voeg de overige ingrediënten toe en kneed tot een geheel. Of doe de dadels en de pecannoten en amandelmeel, speculaaskruiden, water en kaneel/ zout in een keukenmachine/foodprocessor en meng. Hoe korter je mengt hoe grover het deeg en meer bite.
  • Laat een halfuurtje in koelkast opstijven om makkelijker balletjes te kunnen maken in gewenste grote.
  • Rol ze tenslotte door het (fijngemaakte) amandelschaafsel en druk stevig aan.
  • Bewaar in de koelkast voor een aantal dagen of in de vriezer voor een langere periode.
  • Eet smakelijk!

vruchtenrolletjes met kaneel

Deze rolletjes lijken erg op de traditionele Chelsea Bun, het Engelse vruchtenbroodje van gist, dat voor het eerst gebakken werd in de 18e eeuw in het Bun House in Chelsea. Alleen is deze variant veel sneller klaar. De licht nootachtige smaak van het speltmeel is heerlijk met de de kaneel en de zoete gedroogde vruchten.

kruidige rolletjes

Kruidige vruchtenrolletjes

Voorbereiding 30 minuten
bak tijd 35 minuten
Totaal tijd 1 uur 5 minuten
Gang Ontbijt, tussendoortje
keuken engels
Porties 10 personen

Ingredienten
  

  • 400 gram speltmeel Je kunt bloem of volkorenspeltmeel gebruiken, de volkoren variant geeft een compacter geheel. Ik heb 250 speltbloem en 200 gram speltvolkorenmeel gebruikt.
  • 1,5 eetlepel bakpoeder
  • 0,5 theelepel baking soda
  • 4 gram zout
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl vanille extract
  • 55 gram koude boter in stukjes
  • 20 gram boter gesmolten, en iets extra om in te vetten
  • 10 gram (kokosbloesem) suiker
  • 2,25 dl melk
  • 175 gram gedroogde vruchtjes rozijnen, dadel, abrikoos, vijg en verse appelstukjes of peer
  • 2 eetlepels jam (abrikozen)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm met bakpapier.
  • Doe het meel, de bakpoeder en het zout in een kom. Wrijf de koude boter erdoor met je vingertoppen. Net zo lang tot je grove kruimels hebt. Giet de melk in een kuiltje in het midden en mix die erdoor met een mes. Maak snijbewegingen met het mes tot je een samenhangend deeg hebt.
  • Kneed het deeg kort, 1-2 minuten tot het glad is. Rol het uit op je licht met meel bestoven werkblad en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 25 bij 35 cm. Bestrijk de lap met 3/4 van de gesmolten boter. Meng de kaneel, de suiker en de vanille en strooi dit gelijkmatig over de lap. Bestrooi dit met de gedroogde vruchten.
  • Rol de deeglap vanaf de lange zijde op tot een rol, waarbij je de vulling meerolt. Snijd eventueel de randen bij en snijd de rol in 10 rolletjes. Leg ze met de gesneden zijde omhoog naast elkaar in het bakblik en bestrijk ze met de rest van de gesmolten boter. Bak ze in ongeveer 35 minuten goudbruin.
  • Neem het blik met de rolletjes uit de oven en wacht 5 minuten. Besmeer ze met de jam. Eet ze als ze nog warm zijn!

Notities

 
 

Herfst cake

Een leuke versnapering in deze herfsttijd! Lekker met kastanjemeel! En gezoet met gedroogde pruimen en rozijnen.

Herfstcake

Voorbereiding 15 minuten
Totaal tijd 55 minuten
Gang tussendoortje
keuken Hollands
Porties 10

Ingredienten
  

  • 100 gram gedroogde pruimen
  • 50 gram rozijnen
  • 4 eetlepels kokosolie gesmolten
  • 1,5 theelepel baking soda
  • 250 ml kokend water
  • 100 gram speltbloem
  • 100 gram kastanjemeel of andere (glutenvrije) meelsoort
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 50 gram walnoten
  • 50 gram amandelen
  • 2 eieren

Instructies
 

  • 1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
  • 2. Snijd of knip de pruimen in stukjes.
  • 3. Doe de pruimen, rozijnen, kokosolie en baksoda in een grote kom en voeg het kokende water toe. Laat 15 minuten staan.
  • 4. Meng in een andere kom de speltbloem en kastanjemeel met het kaneel en koekkruiden, bakpoeder, en zout.
  • 5. Voeg de noten en eieren toe aan het pruimenmengsels en roer met een garde door elkaar.
  • 6. Voeg vervolgens speltbloem/kastanjemeel toe en roer met de garde tot een egaal mengsel.
  • 7. Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier
  • 8. Schep het mengsel erin en bak in 35-45 minuten (verschillend per oven, laatste 10 minuten in de gaten houden) gaar in de hete oven.
  • 9. Even goed af laten koelen en smullen!

RAW-kokos-citroen energie bommetjes

Een heerlijk verfrissend hapje én heel erg voedzaam met goede ingrediënten!

RAW-kokos-citroen energie bommetjes

Voorbereiding 20 minuten
Totaal tijd 50 minuten
Gang tussendoortje
Porties 6 personen

Ingredienten
  

  • 1 kleine citroen ( of halve grote) rasp en sap
  • 60 gram kokos rasp (+ 30 gram om mee in te rollen)
  • 50 gram dadels liefst medjool
  • 30 gram pecanoten gehakt
  • 20 gram amandelmeel
  • 2 eetlepels kokosolie zacht
  • 1 eetlepel honing
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf kaneel

Instructies
 

  • 1. Rasp allereerst de citroen en pers daarna uit.
  • 2. Zorg dat de dadels en kokosolie zacht zijn, maal dit in de hakselaar/blender, samen met het citroensap + rasp en de overige ingrediënten, behalve de pecannoten.
  • 3. Maal goed zodat het deeg een smeuïg geheel is. Voeg indien nodig een extra eetlepel kokosolie of water toe om nog meer smeuïg te maken.
  • 4. Mix de kleine stukjes pecannoten met een lepel door het deeg.
  • 5. Nu is het deeg klaar om balletjes te draaien, zo groot als een cherry tomaatje ongeveer 12 stuks, of als je ze kleiner maakt meer 😉
  • 6. Rol ze voor een mooi wit laagje door de gemalen kokos.
  • 7. Plaats ze minimaal een half uur in de koelkast en serveer ze koud.
  • 8. Proef en geniet! Eet smakelijk!
  • TIP: Plaats voor het balletjes draaien het deeg een half uurtje in koelkast zodat het lekker stevig is.

bananen ijs (zonder ijsmachine)

Van bevroren banaan kun je heerlijk ijs maken! Dat is wel lekker met dit warme weer. Je hebt maar 1 ingrediënt nodig; en dat zijn (rijpe) bananen. Natuurlijk kun je ook goed variëren met (bevroren) fruit, kaneel of cacao of dadel of honing!

bananenijs

Voorbereiding 15 minuten
Totaal tijd 19 minuten
Gang tussendoortje
keuken Hollands
Porties 4

Ingredienten
  

  • 4 bananen rijp of overrijp

variatie

  • 100 gram fruit eventueel bevroren
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel cacao
  • 2 medjooldadels
  • 1 eetlepel honing

Instructies
 

  • Pel de bananen en snijdt ze in kleine stukjes.
  • Doe de stukjes banaan in een bak of zak en leg ze voor tenminste 4 uur in de vriezer, liefst langer.
  • Haal ze na 4 uur uit de vriezer en mix tot ze zacht en luchtig zijn en je de substantie van een zacht ijs hebt.
  • Serveer meteen of voeg nog een van de variaties toe. Je kunt het ijs ook in een bak in de vriezer bewaren. Wel ongeveer 15-20 minuten voor gebruik uit de vriezer halen.