cheesecake met frambozen

Een heerlijke frisse cheescake met havermout bodem en frambozen. Doet het goed op een zomerse dag!

Voor de vulling heb ik agar agar gebruikt. Hiermee creeër je een heerlijke romige mousse. (wel binnen twee dagen opeten,  want de agar agar maakt de bodem na een dag vochtig)  Je kunt ook gelatine gebruiken, dan wordt ie meer puddingachtig.

cheesecake met frambozen

Voorbereiding 20 minuten
bak tijd 15 minuten
Totaal tijd 3 uur 35 minuten
Gang tussendoortje
keuken Hollands
Porties 6 personen

Ingredienten
  

bodem

  • 140 gram havermout
  • 60 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosolie gesmolten
  • 20 gram ahornsiroop
  • 1 snuf zout

frambozen vulling

  • 400 gram kokosyoghurt of griekse yoghurt
  • 100 gram frambozen kan diepvries, wel laten ontdooien
  • 15 gram ahorn siroop
  • 4 gram agar agar (twee theelepels) of 4 blaadjes gelatine
  • 100 ml water

topping

  • 7 drops pure chocolade

Instructies
 

bodem

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakvorm (ik heb een vorm van ongeveer 25 cm gebruikt) met bakpapier.
  • Doe de ingrediënten voor de bodem in een kom en roer tot een stevig deeg.
  • Doe het deeg in de bakvorm en druk stevig aan.
  • Bak de bodem in 15 minuten goudbruin.
  • Laat afkoelen.

frambozenvulling

  • Doe de yoghurt en ahornsiroop in een blender of foodprocessor en meng.
  • Zet een pannetje op het vuur en verwarm het water met de frambozen. voeg de agar agar toe en roer goed door elkaar. Kook onder voortdurend roeren gedurende 5 minuten.
  • Giet het frambozen mengsel langzaam door de yoghurt terwijl je deze blend.
  • Verdeel het frambozenmengsel over de afgekoelde bodem en zet ruim 3 uur in de koelkast.

topping

  • Smelt de chocolade au bain marie en verdeel deze over de frambozenvullling zodra deze stijf genoeg is. Laat verder uitharden in de koelkast.
  • Haal de frambozen cheescake uit de koelkast en snijd in stukken! Eet smakelijk!

gebruik van gelatine

  • Week de blaadjes gelatine in koud water. Knijp de blaadjes uit en verwarm deze in een pannetje met enkele lepels water. Blijf ondertussen goed roeren, net zolang tot de blaadjes geheel zijn opgelost. Meng de yoghurt met de ahornsiroop en de frambozen in een blender of foodprocessor. Voeg al roerende het frambozenmengsel toe aan de opgeloste gelatine en verdeel dit over de afgekoelde bodem.

Simpele Ontbijt taart met kwark, havermout en banaan

Een taart om mee te ontbijten… hoe leuk en lekker kun je het maken! Deze taart heeft een bodem van Havermout met noten en kokosolie. En is gevuld met kwark, beetje honing, banaan en pure chocolade! Daar komt iedereen zijn bed voor uit. Ook lekker als je sportief bezig bent geweest!

Ontbijttaart met havermout

Ontbijt taart met kwark, havermout en banaan

Voorbereiding 15 minuten
bak tijd 25 minuten
Rusttijd 25 minuten
Totaal tijd 1 uur 5 minuten
Gang Ontbijt
keuken Nederlands
Porties 8

Ingredienten
  

  • 225 gram Havermout
  • 75 gram kokosolie gesmolten
  • 75 gram Noten gehakt
  • 250 gram kwark
  • 4 eetlepels honing
  • 3 bananen
  • 20 gram pure chocolade in stukjes
  • snuf zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Smelt de kokosolie. Dit kan goed au bain marie.
  • Maal 150 gram havermout fijn tot meel.
  • Hak de noten in kleine stukjes
  • Doe het meel, samen met de overgebleven havermout, snuf zout, de gehakte noten, de kokosolie en 2 eetlepels honing in een kom en roer en/of kneed tot een deegbal.
  • Bekleed je springvorm ( 24 cm) met bakpapier en druk het havermout mengsel uit over de bodem en een randje van ongeveer 2 cm.
  • Zet de taartbodem in de oven en bak in 25 minuten goudbruin en knapperig.
  • Haal de bodem uit de oven na 25 minuten en laat even afkoelen.
  • Smeer de kwark over de bodem samen met de twee eetlepels honing en bedek dit mengsel met plakjes gesneden banaan.
  • Strooi vervolgens de gehakte chocolade over de taart en geniet van deze lekkere taart!
Tags Havermout, Kwark, ontbijt, taart

muffins met hazelnoot en abrikoos

Een lekkere volkorenmuffin met stukjes hazelnoot en abrikoos. Leuk bij een ontbijt en ook heerlijk als tussendoortje! De lijst met ingrediënten lijkt lang, maar deze muffins zijn gemakkelijk te maken. Even zorgen dat je de nootjes en abrikoos in huis hebt. Al het overige heb je vaak wel in de kast staan ;-)

muffins met hazelnoot en abrikoos

Voorbereiding 10 minuten
Totaal tijd 35 minuten
Gang Ontbijt, tussendoortje
keuken Hollands
Porties 8

Ingredienten
  

  • 200 gram volkorenmeel tarwe of spelt
  • 60 gram amandelmeel
  • 0-50 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
  • 2 teelepels kaneel
  • 1 snuf zout
  • 80-100 gram hazelnoten gehakt ( of andere nootjes zoals pecan)
  • 100 gram abrikozen in stukjes geknipt
  • 250 ml (plantaardige) melk
  • 40 ml plantaardige olie
  • 2 eieren
  • 3 hazelnoten ter decoratie
  • 8 muffinvormpjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Zet de muffinvormpjes klaar.
  • Voeg de droge ingrediënten bij elkaar in een kom en meng ze.
  • Doe de 'natte' ingrediënten bij elkaar en meng deze.
  • Voeg dan de 'natte' ingrediënten bij de droge en spatel door elkaar. Er blijven stukjes in. (de abrikoos en hazelnoot)
  • Verdeel het beslag over de vormpjes en bak in ongeveer 20-25 minuten gaar op 180 graden.

maaltijd in een kom; de bowl

Het is tegenwoordig erg in om een maaltijd ‘uit een kom’ te eten.. Je hebt het vast al wel gehoord of gegeten; de sushibowl, açai bowl of superbowl. “De kom staat symbool voor een nieuwe, meer ontspannen manier van eten”, zegt Denise Kortlever, culinair trendjournalist en auteur van het boek ‘All-day bowls’. Je maakt eigenlijk een lichtere versie van een bestaand recept, zoals de sushi bowl. Het is heel ontspannen en gemakkelijk. Je kunt er heerlijk mee variëren. Je kiest een aantal groenten, dan een graan of pseudograan en een beetje eiwit. Dan maak je de bowl af met nootjes of zaden, een lichte dressing of verse kruiden.

 

Ik maakte een eigen variant met geroosterde courgette, ui en paprika, zilvervliesrijst, stukjes vegetarische burger, gehalveerde cherry tomaatjes, een gesneden radijs en rucola. Als saus een beetje pindasaus ( kokosmelk met pindakaas ). Hierbij het recept, waarmee je natuurlijk naar hartelust kunt variëren!

maaltijd in een kom; de bowl

Voorbereiding 20 minuten
bak tijd 45 minuten
Totaal tijd 1 uur 5 minuten
Porties 4

Ingredienten
  

  • 400 gram zilvervliesrijst
  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • 1 ui fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook fijn gesneden
  • 2 paprika's in stukjes gesneden
  • 1 vegetarische burger of andere bron van eiwit (kipreepjes, tofu, zalm)
  • 8 cherry tomaatjes gehalveerd
  • 4 radijsjes in plakjes gesneden
  • 4 eetlepels sate saus of andere dressing
  • 4 handjes rucola

Instructies
 

  • Kook de rijst gaar in 30-45 minuten. Of volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de courgette in blokjes, de ui fijn, de knoflook fijn en de paprika in stukjes en roerbak 5 minuten op middelhoog vuur. Ik heb de courgette en paprika apart gehouden, zodat ik het gescheiden in de kom kon doen.
  • Verwarm (of bak) de burger of andere eiwitbron.
  • Snijd de radijs in plakjes en halveer de tomaatjes. En halveer de burger en snijd in reepjes.
  • Zet 4 kommen op je werkblad en vul deze voor 3/4 met de rijst. Verdeel de courgette en paprika over de kommen, leg de burger reepjes in de kom. Verdeel de radijs, de tomaatjes en de rucola over de kommen.
  • Dek ondertussen de tafel en serveer direct! Leuk om met stokjes te eten...;-)

Jan Hagel

Jan Hagel

Voorbereiding 20 minuten
bak tijd 20 minuten
Totaal tijd 1 uur 10 minuten
Porties 15

Ingredienten
  

  • 250 gram Zeeuwse bloem
  • 100 gram suiker of minder natuurlijk (ik gebruik 50)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel zout
  • 180 gram koude roomboter in blokjes (kan ook iets minder ; 130 gram)
  • 1/2 ei losgeklopt
  • 30 gram greinsuiker
  • 30 gram amandelschaafsel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de bloem, het bakpoeder, de suiker, het zout en de kaneel bij in een kom en meng goed.
  • Snijd de boter in kleine stukjes bij de droge ingrediënten en wrijf tussen je vingers tot een mooi kruimeldeeg ontstaat, waarin je geen stukjes boter meer ziet.
  • Leg het deeg naar keuze een half uurtje in de koelkast om te laten rusten. ( Je kunt ook meteen door met de volgende stap)
  • Leg een vel bakpapier op je werkblad en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 3-4 mm dik. Probeer een rechthoekige lap te maken, dan heb je straks zo min mogelijk snij verlies ;-) Bestuif je deegroller eventueel nog met wat bloem, zodat ie niet plakt aan je deeg.
  • Bestrijk de lap met het halve ei en bestrooi met de greinsuiker en het amandelschaafsel. Druk ze lichtjes aan.
  • Plaats het bakpapier met de lap deeg op je rooster en bak de Jan Hagel in 20-25 minuten mooi bruin.
  • Haal het rooster uit de oven en snij de koek in kleinere rechthoekige stukken van 4 bij 8 cm. Leg op een rooster en laat afkoelen. Bewaar in een trommel of glazen pot.

Spinazie pannenkoek

Ook eens iets anders proberen met je pannenkoek? Deze spinaziepannenkoek is echt een aanrader! Lekker als lunch of avondgerecht. En kan ook best bij het ontbijt. Met de spinazie door het beslag heb je een heerlijke hartige pannenkoek; lekker om nog te vullen met met nog meer spinazie, gebakken paprika en feta. Ook koud zijn ze heerlijk en goed mee te nemen. Voeg eventueel wat kipreepjes, geraspte kaas, sla en/ of een saus toe en rol ze op!

Spinzazie pannenkoek

Voorbereiding 40 minuten
bak tijd 40 minuten
Totaal tijd 1 uur 20 minuten
Gang Lunch, Main Dish, Ontbijt
Porties 4

Ingredienten
  

  • 500 gram pannenkoekenmix meergranen
  • 800 ml melk of water of een mix
  • 4 eieren
  • 500 gram diepvries spinazie (blad) ontdooid
  • 4 eetlepels olie (olijf) geschikt voor bakken en braden

vulling

  • 400 gram bladspinazie vers of ontdooid
  • 4 paprika's
  • 100 gram feta

Instructies
 

  • Doe de pannenkoekenmix in je beslagkom en voeg de melk/ water toe. Mix met je garde tot een glad beslag.
  • Roer één voor één de eieren door het beslag.
  • Druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie en voeg het dan toe aan je beslag en roer erdoor.
  • Verhit een theelepel olie in je koekenpan en voeg een soeplepel beslag toe. Verdeel deze gelijkmatig over de bodem en bak de pannenkoek in ongeveer 2 minuten goudbruin. Keer de pannenkoek als de bovenkant droog is en de onderzijde lichtbruin. Bak ook de andere zijde ongeveer 2 minuten.
  • Leg de pannenkoek op een groot bord en houdt warm met aluminium folie en/of een pannetje heet water eronder.
  • Bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier.

vullling

  • Snijd (ondertussen) de paprika's in repen. (verwijder de zaadlijsten).
  • Verhit een eetlepel olie en bak de paprika 3 minuten.
  • Voeg de spinazie in gedeelten toe en breng op smaak met peper.
  • Verkruimel de feta.
  • Doe op elke pannenkoek wat spinazie met paprika en wat verkruimelde feta. Rol de pannenkoek op, zet eventueel vast met een prikker, of klap de pannenkoek dubbel. Doe dit met al je pannenkoeken!

Haver- amandelkoek

Deze koeken, je kunt er ook koekjes van maken vind ik echt heerlijk. Ze zijn glutenvrij door het gebruik van havermeel en amandelmeel. En door de combinatie van amandelmeel en appel lijken het net gevulde koeken, alleen dan de gezonde variant; zonder de boter en suiker! Recept voor 8-10 stuks.

Wij hebben ook een  mix gemaakt van deze koeken. Uit dit pak haal je zo’n 20 koeken.

Haver-amandelkoeken

Voorbereiding 15 minuten
bak tijd 25 minuten
Totaal tijd 40 minuten
Porties 8

Ingredienten
  

  • 50 gram amandelmeel
  • 180 gram havermeel
  • 25-35 gram (kokosbloesem) suiker
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 theelelepels bakpoeder
  • 1 kleine appel
  • 35 gram kokosolie gesmolten
  • 50 ml (plantaardige) melk amandelmelk bijvoorbeeld

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed je rooster met bakpapier.
  • Meng de droge ingrediënten in een mengkom; meelsoorten, suiker, koekkruiden, zout en bakpoeder.
  • Rasp de appel fijn. Smelt de kokosolie (in pannetje of au bain marie). Meng de appel met de kokosolie en de melk.
  • Spatel de natte ingrediënten door de droge ingrediënten zodat een deeg ontstaat.
  • Rol het deeg uit over een werkblad tot een dikte van 1-1,5 cm. Druk er met een vorm (een glas) rondjes uit en leg deze op het bakpapier. ( Je kunt ook balletjes maken en deze plat drukken, dan zijn alleen de randen vaak niet zo mooi)
  • Bak de koeken in zo'n 25 minuten goudbruin en laat afkoelen buiten de oven.

5 minute-cookie

Dit koekje maak je in een handomdraai; in  5 minuten zijn deze koekjes gemaakt (plus een half uur opstijven in de koelkast) . Tijd is nu geen excuus meer om niet zelf een koekje te maken ;-) De koekjes zijn raw; gaan niet in de oven, maar in de koelkast. Lekker met de havermout, de cranberry’s en de nootjes.

5 minute-cookie

5 van 1 stem
Voorbereiding 5 minuten
Totaal tijd 35 minuten
Gang tussendoortje
Porties 6

Ingredienten
  

  • 80 gram havermout
  • 30 gram kokosolie gesmolten
  • 5 gram cacao raw
  • 45 gram cranberry's
  • 35 gram nootjes gehakt bijvoorbeeld pistache, cashew, amandel
  • 1 snuf zout
  • 20 gram water
  • 25-35 gram honing afhankelijk van hoe zoet je ze wilt
  • 30 gram zonnebloempitten

Instructies
 

  • Bekleed een vierkant of rechthoekig bakje met bakpapier.
  • Voeg de cacao, de havermout, de nootjes, de cranberry's de zonnebloempitten en het zout bij elkaar.
  • Roer de gesmolten kokosolie, het water en de honing door elkaar.
  • Voeg de kokosolie, water en honing bij de droge ingrediënten en roer door elkaar.
  • Doe het mengsel in je met bakpapier beklede bak en druk goed aan met een lepel.
  • Zet het mengsel in de koelkast en laat ten minste een half uur opstijven. Snijd dan in de gewenste grootte en serveer. Bewaar in de koelkast.

Kokoskoekjes

Een lekker, snel en gemakkelijk te maken koekje. Door de ingrediënten; kokos en amandelmeel ook geschikt voor mensen die glutenvrij eten. Kokos wordt geprezen om de goede vetten.

Kokoskoekje

Voorbereiding 10 minuten
bak tijd 10 minuten
Totaal tijd 20 minuten
Gang tussendoortje
keuken Hollands
Porties 10

Ingredienten
  

  • 180 gram kokosrasp
  • 50 gram amandelmeel
  • 35 gram kokosolie gesmolten
  • 25-50 gram ahornsiroop of agavesiroop of kokosbloesemsuiker
  • 2 eieren
  • 1 mespuntje vanille of 2 theelepels vanille extract
  • 1 snuf zout
  • 1/2 rasp van een citroenschil optioneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden C.
  • Bekleed het rooster van je oven met bakpapier.
  • Doe de kokos, de amandelmeel, snuf zout, vanillepoeder, en ahornsiroop (of agavesiroop of kokosbloesemsuiker) in een kom en schep om.
  • Klop de eieren los en voeg toe aan de kom en kneed het geheel tot een mooi deeg.
  • Vorm er met je handen bolletjes van of gebruik een vorm, zoals een sauslepel. Leg ze op het bakpapier. (druk de bolletjes iets plat).
  • Bak de koekjes in 10 minuten tot ze lichtbruin zijn. Vind je ze nog te licht, bak ze iets langer. Hoe langer in de oven, hoe bruiner en knapperiger.

Chelsea Buns (gemaakt in de broodmachine)

Chelsea buns schijnen aan het eind van de 17e eeuw uitgevonden te zijn door de eigenaar van het Londense Chelsea Bun House. Ze zijn een heerlijk bij een kop thee of koffie.

Chelsea Buns

Voorbereiding 40 minuten
bak tijd 15 minuten
Totaal tijd 57 minuten
keuken engels
Porties 12 stuks

Ingredienten
  

  • 225 ml melk
  • 500 gram patentbloem of een mengsel van bloem en volkorenmeel, ik heb 250 bloem en 250 speltvolkorenmeel gebruikt.
  • 1/2 theelepel zout
  • 50 gram (poeder) suiker
  • 50 gram roomboter zacht
  • 1 theelepel instantgist

vulling

  • 2 eetlepels roomboter gesmolten
  • 115 gram rozijnen
  • 2 eetlepels gedroogde vruchtjes
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 theelepel vijfkruidenpoeder of koekkruiden

glazuur

  • 50 gram poedersuiker of gebruik jam
  • 4 eetlepels water

Instructies
 

  • Schenk de melk in het bakblik van de broodmachine en breek het ei erboven.
  • Strooi de bloem zo in het bakblik dat de melk en het ei geheel bedekt zijn. Voeg zout, suiker en boter toe, elk in een eigen hoek van het bakblik. Maak een kuiltje in het midden van de bloem (maar niet tot aan de vloeistof) en strooi daar de gist in.
  • Zet de machine op de deegstand, zo mogelijk op de stand; basisdeeg. Druk op start.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier ( vierkant van 23 bij 23 of rond met een diameter van 28 cm. Haal het deeg na het kneden uit de machine en leg het op een licht met bloem bestoven werkblad.
  • Rol het deeg voorzichtig uit tot een vierkant van ongeveer 30 bij 30 cm.
  • Bestrijk het deeg met de gesmolten boter voor de vulling en bestrooi het met de rozijnen vruchtjes, bruine suiker en vijfkruidenpoeder. Laat daarbij aan een kant een strook van 1 cm vrij.
  • Rol de plak van af een bedekte zijde op en druk het aan de randen dicht. Snijd de rol in twaalf plakken en leg die met het snijvlak omhoog in het met bakpapier beklede bakblik.
  • Dek het blik af met cellofaan en laat het deeg op een warme plaats 30-45 minuten rijzen, of tot de plakken in omvang zijn verdubbeld. Verwarm de oven intussen voor op 200 graden.
  • Bak de broodjes 15-20 minuten tot ze goudbruin en uitgerezen zijn. Laat ze na het bakken eerst wat afkoelen in het bakblik en laat ze dan op een rooster verder koud worden.
  • Roer de poedersuiker in een steelpan door het water en verhit het mengsel onder af en toe roeren, tot alle suiker is opgelost. Kook het mengsel daarna 1-2 minuten zonder roeren op hoog vuur tot het stroperig wordt.
  • Bestrijk de warme broodjes met het glazuur, of gebruik jam. Serveer de broodjes enigszins warm.