maisbrood met baking soda

We krijgen regelmatig vraag naar een recept voor maisbrood. Dit is een brood dat gemaakt wordt met baking soda. Het is populair in Amerika, gemakkelijk te maken en erg lekker bij chilirecepten of pittige stoofschotels.

Maisbrood met baking soda

Voorbereiding 15 minuten
Totaal tijd 45 minuten
Gang Lunch, Main Dish, Soep
Porties 6

Ingredienten
  

  • 10 gram plantaardige olie
  • 2 eieren groot
  • 215 gram maismeel
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 3 dl karnemelk

Instructies
 

  • verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet een rechthoekige ovenschaal van ongeveer 30-20 cm in.
  • Doe de eieren in een kom en klop ze op de middelste stand tot ze schuimig zijn.
  • Meng het maismeel, zout en baking soda tot alles goed gemengd is en voeg de karnemelk toe en de resterende olie toe. Roer tot het een glad beslag is.
  • Giet het beslag in de ovenschaal en bak het maisbrood in 30 minuten tot het stevig aanvoelt en van de wand loskomt. Snijdt in stukken en serveer warm.

Notities

Variatie tip:
  • voeg een snuf cayennepeper toe aan het recept.
  • voeg in blokjes gesneden paprika toe van 1/4 paprika.
  • voeg 40 gram geraspte kaas toe.
  • voeg 1 tl gedroogde of een eetlepel verse dille toe aan het beslag.
 

couscoussalade met geitenkaas en munt

Een frisse en zomerse couscous salade. Erg smaakvol door de combinatie van romige geitenkaas en zoete appel. De verse kruiden en limoen geven de salade een frisse smaak!

oorspronkelijk recept: hellofresh

couscoussalade met geitenkaas

Voorbereiding 30 minuten
Totaal tijd 30 minuten
Porties 4 personen

Ingredienten
  

  • 340 gram couscous volkoren
  • 2 stuks gele paprika
  • 2 stuks trostomaat
  • 4 stengels bosui of een rode ui
  • 2 stuks appel
  • 16 blaadjes verse munt
  • 12 takjes peterselie
  • 1 stuks limoen
  • 100 gram geitenkaas bolletjes
  • 700 ml groente bouillon
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge

Instructies
 

  • Maak de groente bouillon. Giet de bouillon op de couscous en laat afgedekt 10 minuten staan.
  • snijd de gele paprika en de tomaat in kleine stukjes. Snijd de lente-ui in fijne ringen.
  • Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd deze in kleine stukjes.
  • Haal de blaadjes munt van de takjes en knip de munt fijn. Knip ook de takjes en blaadjes van de peterselie fijn.
  • Voeg de paprika, tomaat, appel, lente-ui en het grootste gedeelte van de kruiden toe aan de couscous.
  • Was de limoen. Rasp de groene schil met een fijne rasp en pers de limoen uit. Voeg de extra vierge olijfolie, 1 lepel limoensap toe aan de salade en voeg naar smaak nog peper en zout toe.
  • Schep de couscoussalade over 4 borden, verdeel de geitenkaas bolletjes erover en garneer met de overige kruiden. Voeg eventueel meer limoensap of rasp toe.

Zomerse sinaasappel-kokos taart met dadel-pitten bodem

Deze taart is heerlijk voor een zomerse dag. Hij ziet er niet alleen heel zomers uit, maar smaakt ook heel fris en is gemakkelijk te maken. Lekker tussendoor of als afsluiting van je bbq. De bodem is gemaakt van zonnebloempitten met dadel; hoeft niet in de oven en de topping is sinaasappel met kokos.

Natuurlijk kun je ook andere fruit varianten gebruiken op deze bodem…

Zomerse sinaasappel-kokos taart met dadel-pitten bodem

Voorbereiding 30 minuten
Totaal tijd 32 minuten
Gang tussendoortje
keuken Hollands
Porties 10 personen

Ingredienten
  

  • 300 gram zonnebloempitten
  • 2 eetlepels hennepzaad
  • 12 medjooldadels
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1/2 theelepel zeezout

topping

  • 5 sinaasappels
  • 100 gram kokosrasp
  • 2 eetlepels honing of diksap optioneel

Instructies
 

  • Rooster de zonnebloempitten in een koekenpan op laag vuur of op een bakplaat op 180 graden C. (gasstand 4) in 6-8 minuten.
  • Laat een paar minuten afkoelen voor je ze samen met het hennepzaad in de foodprocessor of blender doet. Zet deze kort aan; de zaden moeten gehakt, maar niet tot poeder vermalen zijn.
  • Voeg dadels, kokosolie en zout toe en zet de blender weer aan tot het mengsel samenbalt als kleverig deeg, of prak de dadels tot ze zo glad zijn als een karamelsaus en roer er dan de andere ingrediënten door.
  • Schep het mengsel in een springvorm van 20 cm. En verdeel het gelijkmatig over de bodem. Zet in de koelkast terwijl je de toplaag klaarmaakt.

topping

  • Schil 5 sinaasappels en verdeel in stukken.
  • Doe de sinaasappels in de blender en vermaal tot een glad, breiig mengsel.
  • Schenk het sinaasappel mengsel in een kom en voeg de kokos toe. Meng tot het net vloeibaar is. Voeg eventueel nog iets kokos toe.
  • Schep het sinaasappel kokos mengsel op de bodem en plaats tot gebruik in de koelkast.

Notities

Je kunt ook ander fruit als topping nemen en deze bijvoorbeeld mengen met psylliumvezel om te binden.

Couscoussalade met komkommer en bospeen

Een snelle en gemakkelijk te maken salade.  Lekker met warm weer, en heerlijk om buiten te eten. Te gebruiken als maaltijdsalade.

Couscoussalade met komkommer en bospeen

Voorbereiding 30 minuten
Totaal tijd 30 minuten
Gang Lunch, Main Dish, tussendoortje
Porties 4 personen

Ingredienten
  

  • 200 gram couscous
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 gram sojabrokken of kipgehakt
  • 1 eetlepel ras el hanout specerijenmelange
  • 600 gram bospeen
  • 1 komkommer
  • 1 sinaasappel
  • 50 gram geroosterde amandelen
  • 150 gram witte kaas
  • 50 gram olijven

Instructies
 

  • Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking
  • Kook de sojabrokken in een pannetje kokend water waarin je een eetlepel ras el hanout kruiden hebt toegevoegd gedurende 10 minuten. Of verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak het gehakt in 6 min. bruin en rul. Breng op smaak met de ras el hanout kruiden en eventueel zout. Laat afkoelen op een bordje.
  • Schrap de wortels en maak er met een dunschiller lange linten van.
  • Schaaf de komkommer ook in lange linten met een dunschiller
  • Meng de couscous met het gehakt of de sojabrokken, de wortel- en komkommerlinten en de rest van de olie. Rasp de schil van de sinaasappel en meng door de salade.
  • Hak de amandelen grof en verbrokkel de kaas en snijd eventueel de olijven in tweeën. Verdeel over de salade.
  • Tip: ook nog lekker met klein gesneden munt erdoor!

Worteltaart met quinoa

Deze worteltaart is de favoriet van mijn man.  Inmiddels heb ik ‘m al heel vaak gemaakt, maar hij blijft lekker! Het recept heeft een bijzonder ingrediënt: quinoa. En dat maakt ‘m bijzonder van textuur; heerlijk sappig. Je kunt ‘m zo ook heel gemakkelijk glutenvrij maken. Quinoa is glutenvrij, wanneer je er een glutenvrij meel naast kiest, is ie geheel glutenvrij. Voor deze Koningsdag variant heb ik door de frosting wat wortelsap gedaan; voor een extra feestelijk tintje…

Het oorspronkelijke recept komt uit het boek: Supergranen van Chrissy Freer

Worteltaart met quinoa

Voorbereiding 30 minuten
bak tijd 1 uur
Totaal tijd 1 uur 30 minuten
Gang tussendoortje
keuken Hollands
Porties 10 personen

Ingredienten
  

  • 230 gram wortel geraspt
  • 190 gram speltvolkoren meel
  • 180 gram quinoa gekookt
  • 125 gram plantaardige olie
  • 50 gram amandelmeel
  • 3 eieren
  • 75 gram rozijnen
  • 40- 150 gram kokosbloesemsuiker afhankelijk hoe zoet je de taart wilt
  • 50 gram noten walnoten, pecannoten
  • 1 theelepels bakpoeder
  • 1,5 theelepel baking soda
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • snuf zout

frosting

  • 250 gram roomkaas monchou bijvoorbeeld
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • rasp van een sinaasappel
  • 3 eetlepels poedersuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed je bakvorm met bakpapier
  • Doe meel, kaneel, nootmuskaat, bakpoeder, amandelmeel en suiker in een kom en roer door elkaar. Voeg de gekookte quinoa en de geraspte wortel en rozijnen en noten toe en roer alles goed door elkaar.
  • Klop de eieren en de olie (in een blender) en roer goed door het meel/ quinoa mengsel.
  • Schep het beslag in je beklede bakvorm en bak de taart in 50-60 minuten gaar. ( taart moet stevig aanvoelen en sateprikker er bijna droog uitkomen) Bovenkant van de taart eventueel afdekken met aluminium folie, wanneer deze te snel bruin wordt. Neem de taart uit het blik en laat hem helemaal afkoelen.
  • Maak ondertussen de frosting. Roer de roomkaas met geraspte sinaasappel en sinaasappel sap tot een glad mengsel. Voeg de suiker toe en roer goed door elkaar. Voor deze Koningsvariant heb ik een paar theelepels wortelsap door het mengsel gemengd.
  • Bestrijk de boven en zijkant van de taart, wanneer deze helemaal afgekoeld is, met de frosting.
  • Serveer met sinaasappelschil en eventueel stukjes noot.

Salade van parelgort met munt en komijn

Gerst is een graansoort  die begin vorige eeuw erg populair was. Begin vorige eeuw werd deze graansoort volop geconsumeerd. Daarna werd gerst grotendeels vervangen door pasta- en rijstsoorten. Tegenwoordig kom je gerst weer veel vaker tegen. Natuurlijk heb je gemalen gerst; in de vorm van gerstemeel. Maar ook gort of parelgort is een vorm van gerst die de laatste tijd weer regelmatig gegeten wordt.

Gort of parelgort zijn gestoomde gerstsoorten waarvan het vliesje (de zemel) om de korrel is weggeslepen. Bij parelgort wordt er zoveel weggeslepen, dat een ronde korrel ontstaat.

Gerst of gort of parelgort kun je prima gebruiken in een (lauw) warme salade. Lekker voedzaam als lunch of bijgerecht bij je diner.

Parelgort of gerst met munt en komijn

Voorbereiding 20 minuten
bak tijd 10 minuten
Totaal tijd 35 minuten
Gang Lunch, Main Dish
keuken Joods
Porties 4 personen

Ingredienten
  

  • 750 ml water
  • 200 gram parelgort
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 10 blaadjes verse munt fijngehakt
  • 1/2 rode ui fijngesneden
  • 1 sap van een citroen
  • 1 theelepel komijnzaden geroosterd
  • 1 theelepel olijfolie extra vierge
  • snuf zout en peper

Instructies
 

  • Doe het water, de gort, het zout en de kurkuma in een steelpan en breng aan de kook.
  • Laat alles afgedekt ongeveer 10 minuten sudderen tot de gort gaar is.
  • Haal de pan van het vuur en laat alles nog ongeveer 5 minuten gaar sudderen met het deksel op de pan.
  • Laat de gort uitlekken in een vergiet en schep 'm in een kom.
  • Voeg de munt, de ui, het citroensap, de komijn, de olie en het zout en peper naar wens toe.

Breekbrood

Eens een andere manier om je brood te serveren; in de vorm van breekbrood. Leuk voor een feestelijk ontbijt of lunch. Tijdens Pasen bijvoorbeeld.. Extra feestelijk door verschillende toppings te gebruiken. Ook heerlijk als hartige variant, bestrijk de bovenzijde met knoflook olie.

Breekbrood

Voorbereiding 30 minuten
bak tijd 20 minuten
Totaal tijd 52 minuten
Gang Lunch, Ontbijt, tussendoortje
keuken Hollands
Porties 16

Ingredienten
  

bruine broodjes

  • 175 gram volkorenmeel
  • 75 gram bloem
  • 150 ml water handwarm
  • 10 gram boter
  • 1 theelepel honing
  • 3 gram gedroogde gist
  • 5 gram zout

witte broodjes

  • 250 gram bloem
  • 130 ml water handwarm
  • 10 gram boter
  • 3 gram gedroogde gist
  • 5 gram zout

stooisel

  • zonnebloempitten
  • pompoenpitten
  • lijnzaad
  • sesamzaad
  • maanzaad
  • lupinestukjes

Instructies
 

  • brood
  • Maak van de ingrediënten voor het bruine brood een soepel brooddeeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Het deeg is goed als je er tussen je vingers een vliesje van kunt trekken.
  • Maak van de ingrediënten voor het witte brood een soepel brooddeeg. Kneed het minimaal 10 minuten door. Het deeg is goed als je er tussen je vingers een vliesje van kunt trekken.
  • Doe beide degen in een eigen kom en laat deze afgedekt (met huishoudfolie of een douchemuts) 1 uur op een warme plaats rijzen.
  • Gebruik een bakvorm (vierkant) van ongeveer 25 centimeter. Vet deze in of leg er een stuk bakpapier in. Verdeel de beide soorten deeg in acht stukjes en maak daar bolletjes van. Leg de witte en bruine deegbolletjes met enige tussenruimte om en om in de bakvorm. Laat de bolletjes afgedekt nog 45 minuten rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bestrijk de deegbolletjes licht met water en bestrooi de bolletjes met een topping naar keuze.
  • Bak je breekbrood in 20 tot 25 minuten gaar en laat het vervolgens afkoelen op een rooster.

Makkelijk krentenbrood bakken in de oven

Met dit recept bak je makkelijk een zelf een krentenbrood in de oven. Een krentenbrood is een brood waarbij een hoeveelheid krenten wordt meegebakken. Een “goed krentenbrood” ziet zwart van de krenten, of heeft meer krenten dan deeg. Over een slecht krentenbrood zegt men wel dat de krenten er met een buks ingeschoten zijn. (bron: Wikipedia) Voor dit krentenbrood heb ik een deel volkorenmeel gebruikt. Hierdoor is ie niet helemaal ‘wit’. Wat naar mijn idee de smaak ten goede komt ;-)

Makkelijk krentenbrood bakken in de oven

Krentenbrood

Recept voor het bakken van een (Volkoren) krentenbrood in de oven
5 van 3 stemmen
Voorbereiding 30 minuten
bak tijd 30 minuten
Totaal tijd 2 uur 30 minuten
Gang Ontbijt
keuken Nederlands
Porties 10
Calorieën 164 kcal

Ingredienten
  

Brood

Benodigdheden

  • Broodbakblik (23 x 13 x 8cm)

Instructies
 

  • Zet de benodigdheden klaar.
  • Weeg de ingrediënten af. Zorg dat alles op kamertemperatuur is voordat je begint met het kneden van het deeg.
  • Doe de krenten en rozijnen in een kom met warm water en laat ze minimaal een uur wellen.
  • Laat de krenten en rozijnen goed uitlekken in de zeef. Dep ze eventueel droog met keukenpapier.
  • Meng in de kom van je kneedmachine het bloem, zout en gist door elkaar.
  • Voeg de lauwe melk, zachte boter, honing en het ei in een andere kom en klop alles goed los.
  • Voeg het natte mengsel bij het droge en kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Of net zo lang tot een soepel deeg is ontstaan. Check door een stukje deeg zachtjes uit elkaar te trekken. Als er een dun vliesje ontstaat is je deeg goed, trek je dit nog snel uit elkaar kneed het deeg nog even verder en check opnieuw.
  • Voeg nu de uitgelekte krenten en rozijnen toe en kneed ze snel door je deeg.
  • Vet een andere kom goed in en doe daar je deeg in. Dek af met de douchemuts of huishoudfolie.
  • Laat het geheel op kamertemperatuur rijzen. Dit is de eerste rijs.
  • Vet ondertussen je broodbakblik in met wat boter of olie.
  • Haal na een uur je deeg uit de kom. Leg op je werkblad. Maak het deeg enigszins plat door het met je vingers ietwat uit te drukken, rol met een deegroller voorzichtig uit tot een ovaal, vouw dan de linkerkant tot over het midden en vouw daar de rechterkant overheen. Druk het deeg voorzichtig aan.
  • Rol daarna met de deegroller voorzichtig uit tot een langwerpige lap die maximaal net zo breed is als je bakblik. Rol het deeg op en leg het met de naad naar beneden in je bakblik.
  • Plaats de douchemuts over het blik of dek het af met huishoudfolie en laat het deeg in 60-90 minuten tot dubbele omvang rijzen.
  • Schuif het rooster onderin je oven en verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Zet het broodbakblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden, zet er een hittebestendig bakje met kokend water naast.
  • Bak je krentenbrood in ongeveer 40-45 minuten goudbruin.
  • Haal het brood uit de oven en laat goed afkoelen op een rooster voor je het snijdt.
  • Geniet van een heerlijk krentenbrood!
Tags Brood, Krentenbrood, Oven, Rozijen

Eenvoudig baking soda brood met karnemelk

Een gemakkelijk te maken baking soda brood  waarbij je geen gist gebruikt. Het is daarom snel klaar. Handig als je brood op is en je even iets wilt maken voor de lunch… , of een broodje wilt serveren bij de soep. Je kunt het recept prima aanpassen; zongedroogde tomaatjes, olijven, provencaalse kruiden of kaas toevoegen voor brood met een andere smaak. Maak ‘m helemaal wit, of meergranen of volkoren.

 

Baking soda brood

Eenvoudig brood (met karnemelk en baking soda)

Voorbereiding 10 minuten
bak tijd 30 minuten
Totaal tijd 40 minuten
Gang Lunch, Ontbijt
keuken Nederlands
Porties 10
Calorieën 81 kcal

Ingredienten
  

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Bekleed je ovenrooster met bakpapier
  • Weeg de droge ingrediënten af en doe in een kom en meng goed
  • Giet er de karnemelk bij en meng tot een kleverig deeg
  • Leg je deeg op een licht met bloem bestoven werkblad en vorm er snel een bal van.
  • Druk de bal iets plat met je hand , leg de bal op je rooster/ bakplaat en kerf het in kwarten in. Flink diep, hiermee regisseer je de overrijs. (op de foto niet duidelijk te zien, ik heb te ondiep gesneden ;-)
  • Bak 30 minuten of totdat het brood gaar is - goudbruin en hol klinkend als je op de onderkant klopt.
  • Laat afkoelen op een rooster en serveer!
Tags baking soda, Brood, karnemelk, zonder gist

Bekijk ook het recept voor bakingsoda brood van Marielle in de Keuken

haver banaanpannenkoekjes

Een leuk en gemakkelijk recept met havermout en banaan. Heerlijk voor je ontbijt, lunch of als tussendoortje. Gemakkelijk te maken en lekker voedzaam.

Haver banaanpannenkoeken

Voorbereiding 10 minuten
bak tijd 20 minuten
Totaal tijd 30 minuten
Gang Lunch, Ontbijt, tussendoortje
Porties 12

Ingredienten
  

  • 200 ml plantaardige melk/ water of half om half
  • 150 gram havermout
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 2 bananen
  • 1 theelepel bakpoeder otioneel

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot het goed beslag wordt.
  • Doe wat olie of boter in een koekenpan, laat warm worden op matig vuur en giet drie porties voor 3 pannenkoeken in de pan.
  • Bak de pannenkoekjes ongeveer 3 minuten op matig vuur aan beide kanten lichtbruin.
  • Serveer de pannenkoekjes met honing of (dadel) stroop en/of vers fruit.