Deze taart is heerlijk voor een zomerse dag. Hij ziet er niet alleen heel zomers uit, maar smaakt ook heel fris en is gemakkelijk te maken. Lekker tussendoor of als afsluiting van je bbq. De bodem is gemaakt van zonnebloempitten met dadel; hoeft niet in de oven en de topping is sinaasappel met kokos.

Natuurlijk kun je ook andere fruit varianten gebruiken op deze bodem…

Zomerse sinaasappel-kokos taart met dadel-pitten bodem

  • 300 gram zonnebloempitten
  • 2 eetlepels hennepzaad
  • 12 medjooldadels
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1/2 theelepel zeezout

topping

  • 5 sinaasappels
  • 100 gram kokosrasp
  • 2 eetlepels honing of diksap (optioneel)
  1. Rooster de zonnebloempitten in een koekenpan op laag vuur of op een bakplaat op 180 graden C. (gasstand 4) in 6-8 minuten.
  2. Laat een paar minuten afkoelen voor je ze samen met het hennepzaad in de foodprocessor of blender doet. Zet deze kort aan; de zaden moeten gehakt, maar niet tot poeder vermalen zijn.
  3. Voeg dadels, kokosolie en zout toe en zet de blender weer aan tot het mengsel samenbalt als kleverig deeg, of prak de dadels tot ze zo glad zijn als een karamelsaus en roer er dan de andere ingrediënten door.
  4. Schep het mengsel in een springvorm van 20 cm. En verdeel het gelijkmatig over de bodem. Zet in de koelkast terwijl je de toplaag klaarmaakt.

topping

  1. Schil 5 sinaasappels en verdeel in stukken.
  2. Doe de sinaasappels in de blender en vermaal tot een glad, breiig mengsel.
  3. Schenk het sinaasappel mengsel in een kom en voeg de kokos toe. Meng tot het net vloeibaar is. Voeg eventueel nog iets kokos toe.
  4. Schep het sinaasappel kokos mengsel op de bodem en plaats tot gebruik in de koelkast.

Je kunt ook ander fruit als topping nemen en deze bijvoorbeeld mengen met psylliumvezel om te binden.

tussendoortje
Hollands