Naanbrood recept, snel en makkelijk zelf naanbrood maken

Wat is naanbrood?

Naan (Dari voor “brood”, in het Nederlands ook wel – dubbelop – naanbrood genoemd) is een brood dat van tarwemeel wordt gemaakt. De naan is het belangrijkste bijgerecht bij de maaltijden in Centraal en Zuid-Azië. In sommige talen wordt het nan genoemd.

Naan wordt meestal bereid met zuurdesem, maar ook de ongedesemde variant (zoals roti) komt voor. Het wordt meestal gebakken in een tandoor of kleioven. Het kan ook op een licht bolvormig ijzeren rooster, de tava gebakken worden.

In de moderne keuken wordt vaak bakpoeder in plaats van  gist gebruikt.  Knoflook en kruiden als komijn, koriander en zwarte komijn (nigella)  geven de naan zijn typische smaak.

In de traditionele Indiase keuken wordt de naan gebruikt om andere gerechten mee op te scheppen: het is dan een soort lepel.

In plaats van zelfrijzend bakmeel gebruik ik tarwebloem en bakpoeder.

 

Naanbrood

Naanbrood

Voorbereiding 10 minuten
bak tijd 20 minuten
Totaal tijd 30 minuten
Gang Lunch, tussendoortje
keuken Indiaas
Porties 8 stuks
Calorieën 137 kcal

Ingredienten
  

  • 400 gram Tarwebloem vervang eventueel 100 gram bloem voor volkorenmeel.
  • 300 gram Yoghurt
  • 12 gram Bakpoeder
  • 7 gram Zout

kruidenolie

  • 100 ml Olijfolie
  • 1 teentje Knoflook
  • 2 theelepels Za'atar

Instructies
 

  • Voeg de bakpoeder toe aan de tarwebloem en roer goed door.
  • Meng de bloem met de yoghurt en het zout en kneed tot een soepel deeg. Het deeg is goed als het elastisch en iets plakkerig aanvoelt.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en rol deze uit op een beetje met olie ingevet werkblad.
  • Maak de kruidenolie door het knoflookteentje (geperst) en theelepels za'atar te mengen met de olie. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bestrijk een plakje deeg met het kruidenmengsel en leg het in een hete grill pan of koekenpan.
  • Bak je naanbrood in ongeveer 2 tot 3 minuten per kant goudbruin. Bestrijk ook de andere kant met olie voor je die bakt.
  • Het is lekker om je naanbrood te eten als het nog warm is, bijvoorbeeld met hummus.
Tags Indiaas, Naan, Naan brood

Hartige taart met zalm

Hartige taart met zalm

Voorbereiding 30 minuten
bak tijd 45 minuten
Totaal tijd 1 uur 45 minuten
Porties 4

Ingredienten
  

deeg

  • 180 gram tarwebloem
  • 100 gram koude boter
  • 40-50 ml koud water
  • snufje zout

vulling

  • 4 eieren
  • 200 gram creme fraiche
  • 200 gram gerookte zalm
  • 250 gram gesneden groente, prei, wortel, ui, paprika
  • snuf zout
  • snuf peper

Instructies
 

  • Zeef de bloem met zout in een kom.
  • Meng de boter erdoor tot een fijn kruimeldeeg.
  • Druppel het water erdoor en kneed tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel meer water toe als het te droog is.
  • Laat minstens 30 minuten ingepakt in plasticfolie rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet je taartvorm in, of bekleed met bakpapier.
  • Meng in een kom of blender de eieren en creme fraiche.
  • Roer de groente en zalm erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Rol het deeg uit op een licht met bloem bestrooid werkblad en bekleed je springvorm ermee.
  • Schenk de vulling in de taartvorm en bak in 40-45 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

(Kerst) Tulband

Tulband

Een variatie op de tulband, een heerlijke vruchtenkoek, vol met gedroogd fruit.
Voorbereiding 20 minuten
bak tijd 40 minuten
Totaal tijd 1 uur
Gang tussendoortje
Porties 10

Ingredienten
  

  • 100 gram gedroogde vruchtjes abrikoos, dadel, vijg bijvoorbeeld
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 100 gram volkoren roggemeel
  • 15 gram wijnsteenbakpoeder
  • 4 eetlepels lijnzaad gebroken
  • 3 theelepels kaneel
  • 100 gram kokosolie gesmolten
  • 200 ml (plantaardige) melk
  • 50 gram ahorn siroop of kokosbloesemsuiker
  • 1 sap van een sinaasappel
  • 3 eieren

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Vet een tulbandvorm in met olie of gebruik een silliconen vorm
  • Doe de vruchtjes samen met de rozijnen in een schaaltje en laat ze weken in water.
  • Doe het amandelmeel, boekweitmeel en volkoren roggemeel in een kom.
  • Voeg de wijnsteenbakpoeder, gebroken lijnzaad en kaneel toe en meng alles goed door elkaar.
  • De de gesmolten kokosolie, ahornsiroop of suiker de eieren en het sap van de sinaasappel bij elkaar en klop goed op. Voeg het daarna bij het meelmengsel en roer goed door tot je een egaal beslag hebt.
  • Giet het water van de vruchtjes en rozijnen en voeg de vruchtjes toe aan het beslag.
  • Roer nogmaals goed door en doe je beslag in de tulbandvorm.
  • Bak het kerstbrood in 40 minuten af in de oven.

Notities

In deze tulband kun je ook gemakkelijk spijs doen. Maak spijs, doe je helft van je beslag in de tulband, leg de rol spijs erop en doe de rest van het beslag erboven op.
Als variatie kun je ook nog noten toevoegen.

Hummus met tahin

Hummus met tahin

Gang Lunch

Ingredienten
  

  • 240 gram kikkererwten zelf gekookt of uit blik
  • 1 eetlepel tahin flinke
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • halve sap van een citroen
  • 2 eetlepels water
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge

Instructies
 

  • Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel af met koud water
  • Pureer de kikkererwten, samen met de tahin, knoflook, sap van de citroen, het water, komijnpoeder en het zout in de mengkom van de keukenmachine, of blender.
  • Schenk tijdens het malen de olijfolie erbij, tot er een gladde pasta ontstaat. Vind je de hummus te dik, voeg dan wat extra water toe. Te droog van smaak? Doe er dan wat meer olie bij.
  • Schep de hummus in een schaaltje of kom. Besprenkel met wat olijfolie. Garneer eventueel met een snufje paprikapoeder en druppel er nog wat olie over.
  • Lekker op een broodje bij de lunch of als dip bij rauwe groente of een pitabroodje.

Mediterrane spinazietaart met kikkererwten

Mediterrane spinazietaart met kikkererwten

Voorbereiding 20 minuten
bak tijd 30 minuten
Totaal tijd 50 minuten
Porties 6 personen

Ingredienten
  

  • 10 vellen filodeeg diepvries
  • 65 gram pijnboompitten
  • 800 gram bladspinazie vers of uit de diepvries
  • 150 gram witte kaas 45+ (blok of blokjes)
  • 4 middelgrote eieren
  • 75 gram rozijnen
  • 310 gram kikkererwten zelf gekookt of uit blik
  • 5 el olijfolie
  • 1 el sesamzaad

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Ontdooi het filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster de pijnboompitten 3 min. in een koekenpan zonder boter of olie. Laat afkoelen op een bord.
  • Breng ondertussen een pan water aan de kook en kook de spinazie 2 min. Laat uitlekken in een vergiet. Duw met een lepel er nog zo veel mogelijk vocht uit.
  • Klop de eieren los en snijd de kaas in blokjes. Of doe de eieren en de kaas in de blender en laat even draaien op een hoge stand. Meng de spinazie in een schaal met de pijnboompitten, eieren, rozijnen, kikkererwten, kaas, peper en eventueel zout.
  • Bestrijk de helft van de vellen filodeeg dun met ⅖ van de olie, leg ze op elkaar en leg op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ovenschaal. Verdeel het spinaziemengsel erover. Bestrijk de rest van het filodeeg dun met ⅖ van de olie, leg ze op elkaar en leg op het spinaziemengsel. Vouw de randen rondom dicht en bestrijk het deeg dun met de rest van de olie. Bestrooi met het sesamzaad. Bak de taart in ca. 30 min. goudbruin en gaar.
  • oorspronkelijk recept : https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R759088/mediterrane-spinazietaart

Speltscones met karnemelk

speltscones met karnemelk

Een scone is een klein brood, dat oorspronkelijk uit Schotland komt. Scones zijn vandaag de dag erg populair in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Ierland en Canada, maar worden ook elders in de wereld gegeten. In het Verenigd Koninkrijk zijn scones met clotted cream en jam een vast hapje bij de afternoon tea. Verder worden ze genuttigd bij het ontbijt of bij de koffie. Scones worden doorgaans gemaakt van tarwe, gerst of havermout, met bakpoeder als rijsmiddel. Deze scones zijn gemaakt van speltmeel en door het gebruik van de karnemelk met natriumbicarbonaat als rijsmiddel, heerlijk luchtig.
Voorbereiding 10 minuten
bak tijd 20 minuten
Totaal tijd 30 minuten
Porties 4

Ingredienten
  

  • 200 gram speltvolkorenmeel
  • 100 gram speltbloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel natriumbicarbonaat
  • 50 gram roomboter
  • 200 mililiter karnemelk

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Doe de droge ingrediënten in een kom en roer even door.
  • Voeg de boter in kleine stukjes toe aan het meel.
  • Wrijf de boter in het meel met je vingers. Hoeft niet heel precies en netjes.
  • Schenk de karnemelk erbij en kneed kort door tot je een samenhangend, niet kleverig deeg hebt.
  • Maak een bal van het deeg en druk die plat tot ongeveer 3 cm dikte.
  • Steek rondjes uit de deeglap en leg die op een bakplaat. Ga door tot het deeg op is.
  • Bak de scones in 15 - 20 minuten gaar en goudbruin. Laat iets afkoelen voordat je serveert met jam en room...

Kokos makronen met banaan

Deze kokosmakronen zijn snel gemaakt, gezoet met banaan en fris door het gebruik van sinaasappel. Chiq door de chocolade erover.

kokos makronen met banaan

Voorbereiding 10 minuten
bak tijd 15 minuten
Totaal tijd 25 minuten
Gang tussendoortje
keuken Hollands
Porties 4

Ingredienten
  

  • 70 gram kokosrasp
  • 2 eetlepels kokosmeel
  • snuf zeezout
  • 2 bananen rijpe
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1/2 theelepel vanillepoeder
  • 1 rasp van een sinaasappel
  • 1 blokje pure chocolade

Instructies
 

  • verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de kokosrasp, de kokosmeel en het snufje zout in een kom.
  • Prak de bananen en voeg deze samen met de kokosolie, vanille en rasp van de sinaasappel toe aan de kokosrasp.
  • Mix tot het geheel goed vermengd is.
  • Bekleed een rooster met bakpapier en schep met een ijslepel of bolle lepel bolletjes van het beslag op het bakpapier.
  • Bak de kokosmakronen gedurende 15 minuten af.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en sprenkel deze over de makronen. Rasp eventueel nog wat sinaasappel erover en laat ze goed afkoelen voor je ze eet. (Wij vinden ze gekoeld uit de koelkast het lekkerst) Bewaar in de koelkast.

Quinoa salade

quinoa salade

Quinoa of gierstmelde is een eenjarige plant uit de amarantenfamilie. Quinoa komt van nature voor in Zuid-Amerika. De gecultiveerde variant vormt op dit continent al lange tijd een belangrijke voedselbron. Wat betreft de eiwitsamenstelling lijkt quinoa op melk. Alle essentiële aminozuren zijn aanwezig, in een voor mensen goede balans. In vergelijking met granen is quinoa rijk aan vitamines B2 en E en de mineralen ijzer, koper en magnesium. Het calcium gehalte daarentegen is relatief laag. Quinoa zaden kunnen op dezelfde manier gebruikt worden als rijst. Ook kan quinoa gemalen tot meel verwerkt worden in bak -of papproducten en kan er olie uitgeperst worden. Quinoa bevat geen gluten, het kan daarom heel goed gebruikt worden als basis voor glutenvrije producten. De zaden zijn bedekt met een laagje saponine, wat een bittere smaak kan geven. Door de zaden voor het koken even af te spoelen met koud water verminder je dit. Wanneer je quinoa als rijst bereidt, moet je rekenen op zo'n 12 minuten kooktijd. Per persoon ongeveer 75 gram quinoa en 2 dl vloeistof aan de kook brengen en gedurende de aangegeven tijd zachtjes laten koken.
Voorbereiding 30 minuten
bak tijd 12 minuten
Totaal tijd 42 minuten
Gang Lunch
Porties 4 personen

Ingredienten
  

salade

  • 180 gram quinoa
  • 1 theelepel bouillon optioneel
  • 1 komkommer
  • 200 gram cherry tomaatjes
  • 1 rode ui
  • 200 gram groene erwten
  • 150 gram feta
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 3 eetlepels peterselie of koriander gehakt
  • 2 handjes rucola

dressing

  • 2 theelepels citroensap
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel mosterd
  • snuf zout
  • 1/4 theelepel peper
  • 1 teentje knoflook uitgeperst

Instructies
 

  • Spoel de quinoa af en kook het met ongeveer 450 ml water en eventueel bouillonpoeder in 15 minuten gaar en laat afkoelen
  • Snijd de komkommer, tomaatjes en ui in kleine stukjes.
  • Verkruimel de feta, hak de peterselie en voeg alles toe aan de quinoa
  • Maak de dressing door alle ingrediënten door elkaar te roeren in een bakje of schaaltje.
  • Voeg de dressing toe aan de salade en roer met een grote lepel door elkaar.
  • Dien meteen op, of bewaar afgedekt in de koelkast voor later!

Tomaten Linzensoep

BewarenBewaren

Tomaten Linzensoep

Heerlijke tomaten linzensoep voor elke dag.
Voorbereiding 10 minuten
bak tijd 20 minuten
Totaal tijd 31 minuten
Gang Soep
keuken Hollands
Porties 4 personen
Calorieën 1276 kcal

Ingredienten
  

  • 1 eetlepel kokosolie/ olijfolie
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij in grove stukken
  • 1 wortel geschrapt, in grove stukken
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 0,5 theelepel korianderpoeder
  • 175 gr rode linzen
  • 1 blikje tomatenstukjes (400 Gr)
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 laurierblaadje

Instructies
 

  • verhit de olie in een pan en fruit hierin onder af en toe roeren de ui 7-8 min, op laag vuur. Bleekselderij en wortel toevoegen en 3 min. fruiten; schep het mengel af en toe om. Voeg knoflook, komijn en koriander toe en warm alles al roerend nog 1 min. goed.
  • Linzen, bouillon, tomaten met vocht, tomatenpuree en laurierblad toevoegen. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep met het deksel schuin op de pan 25-30 min,. zachtjes koken tot de linzen en groenten gaar zijn.
  • Haal het laurierblad uit de soep. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine; schenk ‘m in het laatste geval weer terug in de pan. De soep is vrij dik; leng ‘m als u wilt aan met nog wat bouillon. Voeg zout en peper naar smaak toe en verwarm de soep tot tegen het kookpunt.

Notities

Linzen zijn geen groente maar peulvruchten. Ze behoren tot de familie van de vlinderbloemfamilie. De eetbare delen zijn de zaden en soms de omhulsels van de zaden. Hun groeiwijze is volkomen anders dan die van groente. Culinair gezien worden ze wel tot de groente gerekend.
Er zijn linzen in vele kleuren. Wiitte, bruine, groene, rode, gele, oranje en bruin wit gespikkelde linzen vullen de schappen van menig Aziatische toko.. Linzen kunnen voorgeweekt worden maar dat is niet per sé nodig. Linzen zijn vrij snel gaar. Gele linzen kunnen al na 10-15 minuten koken gaar zijn.
Net zoals alle peulvruchten zijn linzen rijk aan vezels en proteïne. Dat is hun grootste bijdrage aan de gezondheid. Verder zitten er veel gezonde mineralen in linzen.
Linzen zorgen door hun hoge vezelgehalte voor een goede spijsvertering.
Linzen zijn een uitstekende bron van ijzer.
 
Eettips linzen: Het kan geen kwaad om als je linzen koopt, wat extra linzen te bewaren voor de volgende maaltijd om te verwerken in een salade. Reeds gekookte linzen kun je prima meebakken met aardappels. Bak dan eerst de aardappels en doe de gekookte linzen erbij om ze even twee minuten mee te laten bakken. Linzen kun je prima meekoken met zilvervliesrijst. Deze rijst doet er iets langer over dan linzen om gaar te worden. Je doet eerst de rijst in de pan en vijf minuten erna de linzen, zodat ze gelijktijdig gaar zijn. Op deze manier geef je de basis van de maaltijd wat extra eiwitten mee. Deze basis kun je vervolgens opbakken in een pan waar een uitje en knoflook in is gefruit. Om het lekker scherp te maken kun je dit aanvullen met verse hete peper. Het is ook lekker om er wat kurkuma bij te doen. Daarbij kun je een groentenmix en een salade maken

De Molen – arrangement