Mediterrane spinazietaart met kikkererwten
- 10 vellen filodeeg (diepvries)
- 65 gram pijnboompitten
- 800 gram bladspinazie (vers of uit de diepvries)
- 150 gram witte kaas (45+ (blok of blokjes))
- 4 middelgrote eieren
- 75 gram rozijnen
- 310 gram kikkererwten (zelf gekookt of uit blik)
- 5 el olijfolie
- 1 el sesamzaad
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Ontdooi het filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster de pijnboompitten 3 min. in een koekenpan zonder boter of olie. Laat afkoelen op een bord.
- Breng ondertussen een pan water aan de kook en kook de spinazie 2 min. Laat uitlekken in een vergiet. Duw met een lepel er nog zo veel mogelijk vocht uit.
- Klop de eieren los en snijd de kaas in blokjes. Of doe de eieren en de kaas in de blender en laat even draaien op een hoge stand. Meng de spinazie in een schaal met de pijnboompitten, eieren, rozijnen, kikkererwten, kaas, peper en eventueel zout.
- Bestrijk de helft van de vellen filodeeg dun met ⅖ van de olie, leg ze op elkaar en leg op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ovenschaal. Verdeel het spinaziemengsel erover. Bestrijk de rest van het filodeeg dun met ⅖ van de olie, leg ze op elkaar en leg op het spinaziemengsel. Vouw de randen rondom dicht en bestrijk het deeg dun met de rest van de olie. Bestrooi met het sesamzaad. Bak de taart in ca. 30 min. goudbruin en gaar.
- oorspronkelijk recept : https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R759088/mediterrane-spinazietaart