Wat is naanbrood?

Naan (Dari voor “brood”, in het Nederlands ook wel – dubbelop – naanbrood genoemd) is een brood dat van tarwemeel wordt gemaakt. De naan is het belangrijkste bijgerecht bij de maaltijden in Centraal en Zuid-Azië. In sommige talen wordt het nan genoemd.

Naan wordt meestal bereid met zuurdesem, maar ook de ongedesemde variant (zoals roti) komt voor. Het wordt meestal gebakken in een tandoor of kleioven. Het kan ook op een licht bolvormig ijzeren rooster, de tava gebakken worden.

In de moderne keuken wordt vaak bakpoeder in plaats van  gist gebruikt.  Knoflook en kruiden als komijn, koriander en zwarte komijn (nigella)  geven de naan zijn typische smaak.

In de traditionele Indiase keuken wordt de naan gebruikt om andere gerechten mee op te scheppen: het is dan een soort lepel.

In plaats van zelfrijzend bakmeel gebruik ik tarwebloem en bakpoeder.

 

Naanbrood

 • 400 gram Tarwebloem (vervang eventueel 100 gram bloem voor volkorenmeel.)
 • 300 gram Yoghurt
 • 12 gram Bakpoeder
 • 7 gram Zout

kruidenolie

 • 100 ml Olijfolie
 • 1 teentje Knoflook
 • 2 theelepels Za'atar
 1. Voeg de bakpoeder toe aan de tarwebloem en roer goed door.
 2. Meng de bloem met de yoghurt en het zout en kneed tot een soepel deeg. Het deeg is goed als het elastisch en iets plakkerig aanvoelt.
 3. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en rol deze uit op een beetje met olie ingevet werkblad.
 4. Maak de kruidenolie door het knoflookteentje (geperst) en theelepels za’atar te mengen met de olie. Breng op smaak met peper en zout.
 5. Bestrijk een plakje deeg met het kruidenmengsel en leg het in een hete grill pan of koekenpan.
 6. Bak je naanbrood in ongeveer 2 tot 3 minuten per kant goudbruin. Bestrijk ook de andere kant met olie voor je die bakt.
 7. Het is lekker om je naanbrood te eten als het nog warm is, bijvoorbeeld met hummus.
Lunch, tussendoortje
Indiaas
Indiaas, Naan, Naan brood