Tulband
Een variatie op de tulband, een heerlijke vruchtenkoek, vol met gedroogd fruit.
- 100 gram gedroogde vruchtjes (abrikoos, dadel, vijg bijvoorbeeld)
- 100 gram rozijnen
- 100 gram amandelmeel
- 100 gram boekweitmeel
- 100 gram volkoren roggemeel
- 15 gram wijnsteenbakpoeder
- 4 eetlepels lijnzaad (gebroken)
- 3 theelepels kaneel
- 100 gram kokosolie (gesmolten)
- 200 ml (plantaardige) melk
- 50 gram ahorn siroop of kokosbloesemsuiker
- 1 sap van een sinaasappel
- 3 eieren
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Vet een tulbandvorm in met olie of gebruik een silliconen vorm
- Doe de vruchtjes samen met de rozijnen in een schaaltje en laat ze weken in water.
- Doe het amandelmeel, boekweitmeel en volkoren roggemeel in een kom.
- Voeg de wijnsteenbakpoeder, gebroken lijnzaad en kaneel toe en meng alles goed door elkaar.
- De de gesmolten kokosolie, ahornsiroop of suiker de eieren en het sap van de sinaasappel bij elkaar en klop goed op. Voeg het daarna bij het meelmengsel en roer goed door tot je een egaal beslag hebt.
- Giet het water van de vruchtjes en rozijnen en voeg de vruchtjes toe aan het beslag.
- Roer nogmaals goed door en doe je beslag in de tulbandvorm.
- Bak het kerstbrood in 40 minuten af in de oven.
In deze tulband kun je ook gemakkelijk spijs doen. Maak spijs, doe je helft van je beslag in de tulband, leg de rol spijs erop en doe de rest van het beslag erboven op.
Als variatie kun je ook nog noten toevoegen.