Krentenbrood uit de oven

Een recept om zelf een luchtig krenten brood te baken in de oven, in dit recept wordt naar een tarwebloem een deel volkorenmeel gebruikt wat de smaak te goede komt.

  • Oven
  • Mixer (optioneel)
  • 350 gram Tarwebloem
  • 150 gram Volkorenmeel
  • 75 gram Krenten
  • 9 gram gist
  • 7 gram ei (losgeklopt)
  • 50 gram roomboter (zacht)
  • 260 gram melk ((plantaardig))
  • 2 eetlepels honing

Keukengerei

  • Broodblik (23cm x 13cm x 8cm)
  • Oven
  • Mixer
  1. Weeg de ingrediënten af. Zorg dat alles op kamertemperatuur is voordat je begint met het kneden van het deeg.

  2. Doe de krenten en rozijnen in een kom met warm water en laat ze minimaal een uur wellen.

  3. Laat de krenten en rozijnen goed uitlekken in de zeef. Dep ze eventueel droog met keukenpapier.

  4. Meng in de kom van je kneedmachine het bloem, zout en gist door elkaar.

  5. Voeg de lauwe melk, zachte boter, honing en het ei in een andere kom en klop alles goed los.

  6. Voeg het natte mengsel bij het droge en kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Of net zo lang tot een soepel deeg is ontstaan. Check door een stukje deeg zachtjes uit elkaar te trekken. Als er een dun vliesje ontstaat is je deeg goed, trek je dit nog snel uit elkaar kneed het deeg nog even verder en check opnieuw.

  7. Voeg nu de uitgelekte krenten en rozijnen toe en kneed ze snel door je deeg.

  8. Vet een andere kom goed in en doe daar je deeg in. Dek af met de douchemuts of huishoudfolie.

  9. Laat het geheel op kamertemperatuur rijzen. Dit is de eerste rijs.

  10. Vet ondertussen je broodbakblik in met wat boter of olie.

  11. Haal na een uur je deeg uit de kom. Leg op je werkblad. Maak het deeg enigszins plat door het met je vingers ietwat uit te drukken, rol met een deegroller voorzichtig uit tot een ovaal, vouw dan de linkerkant tot over het midden en vouw daar de rechterkant overheen. Druk het deeg voorzichtig aan.

  12. Rol daarna met de deegroller voorzichtig uit tot een langwerpige lap die maximaal net zo breed is als je bakblik. Rol het deeg op en leg het met de naad naar beneden in je bakblik.

  13. Plaats de douchemuts over het blik of dek het af met huishoudfolie en laat het deeg in 60-90 minuten tot dubbele omvang rijzen.

  14. Schuif het rooster onderin je oven en verwarm je oven voor op 200 graden.

  15. Zet het broodbakblik in de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden, zet er een hittebestendig bakje met kokend water naast.

  16. Bak je krentenbrood in ongeveer 40-45 minuten goudbruin.

  17. Haal het brood uit de oven en laat goed afkoelen op een rooster voor je het snijdt.

Lunch, Ontbijt
Nederlands
Brood, Krentenbrood, Oven, Rozijen, Zelf maken