Een appelkruimel toetje. Van oorsprong een Brits dessert en zo lekker in de herfst of winter. Dit is een variant met havermout. Je kunt ook naar hartelust variëren met het soort fruit dat je gebruikt; peer erbij is lekker, maar ook kiwi, of in het voorjaar aardbei en rabarber… en ook zeker lekker als tussendoortje bij de koffie of thee..

Appel crumble

Een appelkruimel toetje. Van oorsprong een Brits dessert en zo lekker in de herfst of winter. Dit is een variant met havermout. Je kunt ook naar hartelust variëren met het soort fruit dat je gebruikt; peer erbij is lekker, maar ook kiwi, of in het voorjaar aardbei en rabarber… 

  • 3 appels
  • 2 theelepels kaneel/ koekkruiden/ speculaaskruiden
  • 75 gram havermout
  • 100 gram speltmeel/ havermeel
  • 75 gram roomboter (of kokosolie)
  • 50 gram rozijnen
  • 25-50 gram noten (in stukjes)
  • 20 gram kokosbloesemsuiker of honing
  • 1 snuf zout
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de appels, en/ of snijd met schil in stukjes. Verdeel over een ovenschaal en bestrooi met een theelepel kaneel of kruiden. En eventueel wat citroensap.
  3. Hak de noten fijn en meng deze met de havermout, een theelepel kaneel of kruiden, het speltmeel en zout en de kokosbloesemsuiker.
  4. Voeg de roomboter in blokjes toe ( of smelt de kokosolie ) en als je honing gebruikt in plaats van suiker, voeg de honing toe aan het meelmengsel en wrijf met je vingers tot een kruimelachtig deeg.
  5. Verdeel het kruimelmengsel over de appelstukjes en bak 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.
  6. Serveer warm. Ook lekker met yoghurt als ontbijt.

tip

  1. Je kunt deze crumble ook van alleen havermout maken. Vervang dan de speltmeel door havermout. Eventueel kun je deze nog iets fijner maken in je blender.
Ontbijt, tussendoortje
engels