Close sidebar

10 Vragen over amandelmeel

Amandelmeel is de afgelopen tijd in populariteit flink gestegen en we krijgen op de Molen dan ook veel vragen naar het gebruik en de toepassing hiervan. Samen met onze voedingsdeskundige Annemarije beantwoorden we hier de meest gestelde vragen. Ben je op zoek naar hoge kwaliteit puur amandelmeel kunt u die vinden in onze online winkel en in onze winkel in Oud-Alblas

1. Is amandelmeel gezond?

Amandelmeel is een voedzaam en glutenvrij meel. Het grote voordeel van het toepassen van amandelmeel is dat het goede (onverzadigde) vetten bevat die je bloedsuikerspiegel meer stabiel laat zijn in vergelijking met een koolhydraatrijk meel zoals tarwe of spelt.

Een onderzoek naar de gezondheidseffecten van amandelen toont aan dat amandelen:

  • het vitamine E niveau in het bloedplasma en het aantal rode bloedlichaampjes kunnen verhogen
  • het algemene cholesterol level kunnen verlagen

Andere studies vonden overeenkomstige resultaten. Een studie uit 2018 zegt dat amandelen een goede bijdrage kunnen leveren aan het instant houden en verbeteren van de goede cholesterolwaarden in het bloed. Zij adviseren 25 gram (een handje) amandelen per dag te consumeren voor een goede gezondheid van het hart.

Naast goede vetten zijn amandelen een goede bron van eiwitten.  Een handje amandelen bevat wel een-achtste van een persoon’s dagelijkse eiwitbehoefte.  Amandelmeel gebruiken in je baksels kan een mooie bron zijn van eiwit in een vegetarisch dieet.

In de onderstaande tabel van Silvia Jansen kun je de voedingswaarde van amandelmeel vergelijken met die van tarwebloem.

Voedingswaarden amandelmeel
VoedingswaardenAmandelmeelTarwebloem
Ewit21 gram11 gram
Calcium240 mg20 mg
Vitamine E60 mg0 mg
Vitamine B20.8 mg0.05 mg
IJzer8.5 mg0.8 mg
Koolhydraten10 gram65-75 gram
Vezels10 gram11 gram

2. Is amandelmeel hetzelfde als gemalen amandelen?

Amandelmeel bestaat uit gemalen blanke amandelen. Je kunt het kopen in een winkel, maar je kunt het ook zelf maken. Door het zelf te maken kun je zelf bepalen hoe fijn of grof je je amandelmeel wilt maken. Dit kan per recept of toepassing verschillen.

Wanneer je amandelmeel van bruine amandelen gaat maken zul je ze eerst moeten pellen. Dit doe je door de amandelen 2 min te koken en ze te laten schikken in koud water. Het vliesje komt nu gemakkelijk los. Laat de amandelen drogen en je kunt ze vermalen tot meel.

Ook het malen van bruine amandelen, met vlies, is mogelijk, dit geeft een grover en bruiner amandelmeel als resultaat. Maal niet te lang want dan wordt het amandelpasta

3. Waar gebruik je amandelmeel voor?

Amandelmeel kun je gebruiken in veel recepten. Je kunt ook een gedeelte van het (tarwe) meel vervangen door amandelmeel. Doordat gluten ontbreken kun je er geen hele luchtige baksels mee maken. Bananenbrood of ontbijtpannenkoekjes met ei, banaan en amandelmeel geven een mooie volwaardige combinatie van eiwitten, koolhydraten en vetten. Ook de lijnzaadcracker mix van Graan&Zo bevat zaden en pitten gecombineerd met amandelmeel. De kokoskoekjes mix van Graan&Zo is op basis van vooral kokos, maar krijgt een betere structuur door de toevoeging van amandelmeel.  Onze worteltaart bak-mix heeft door het gebruik van amandelmeel een mooie licht smeuïge structuur wat goed bij een worteltaart past.

Amandelmeel past ook goed in hartige gerechten, deze lijnzaadcrackers van koolhydraatarm-recept.nl zijn lekker en voedzaam en een goed voorbeeld van hoe je amandelmeel in hartige gerechten kan gebruiken.

4. Kan je amandelmeel vervangen?

Amandelmeel is het meest makkelijk te vervangen door andere notenmeel, bijvoorbeeld hazelnootmeel of pecannootmeel. De structuur is vergelijkbaar en zal geen scheve verhoudingen in een recept tot gevolg hebben. Deze meelsoorten zijn vaak niet in de winkel verkrijgbaar maar wel goed zelf te maken met een koffiemolen, sterke blender of foodprocessor.

Kan je Amandelmeel vervangen door Boekweitmeel?

Het vervangen van amandelmeel door boekweitmeel zal niet voor elk gerecht of recept succesvol zijn omdat de structuur heel anders is. Amandelmeel bevat bijvoorbeeld veel meer vetten dan boekweitmeel en dit zal dus ook invloed hebben op het vochtgehalte en luchtigheid van het eindresultaat.

Kan je Amandelmeel vervangen door Amandelpoeder?

Amandelpoeder is nog fijner van structuur dan amandelmeel en is dus niet 1 op 1 te vervangen. Sommige mensen zien amandelpoeder en amandelmeel als hetzelfde. Amandelpoeder heeft vaak een extra bewerking ondergaan zodat de vetten/oliën eruit zijn gehaald. Hierdoor kan amandelpoeder voordeliger zijn dan amandelmeel. Ook is het mogelijk amandelen te extraheren tot amandelextract.

Kun je Amandelmeel vervangen door Kokosmeel?

Kokosmeel bevat veel meer vezels en minder vetten dan amandelmeel. Wanneer je amandelmeel wilt vervangen door kokosmeel kun je beginnen door de helft van de hoeveelheid amandelmeel te vervangen door kokosmeel. En dan tevens te kijken of je eventueel meer vocht moet toevoegen omdat kokosmeel droger is en meer vocht onttrekt aan je baksel.

5. Waar komt Amandelmeel vandaan?

Amandelbomen groeien tegenwoordig op heel veel mediterrane plekken op aarde. Dit zijn gebieden met een mild klimaat en vruchtbare bodem. Ook in Europa en dan vooral in het Middellandse Zee gebied groeien veel amandelbomen. De export van amandelen vanuit Californië is steeds belangrijker. Oorspronkelijk komt de amandelboom uit het Midden-Oosten.

6. Is Amandelmeel zelfrijzend?

Amandelmeel bestaat meestal voor 100% uit gemalen amandelen. Doordat amandelmeel geen gluten bevat zoals tarwebloem of speltbloem is het van zichzelf niet zelfrijzend. Je kunt wel heel gemakkelijk zelfrijzend amandelmeel maken; voeg dan 1,5 theelepel bakpoeder toe aan 100 gram meel.

Wanneer je zelfrijzend amandelmeel  in je baksels gebruikt bak je gemakkelijk luchtige koolhydraat arme en glutenvrije producten.

7. Welke Amandelmeel is het beste?

Een amandelmeel die uit puur en alleen blanke amandelen bestaat is een amandelmeel van goede kwaliteit. Zijn er conserveringsmiddelen of andere stoffen toegevoegd dan doet dit afbreuk aan de puurheid van het product en de voedzame bestandsdelen van het amandelmeel. Graan&Zo verkoopt een heel zuiver puur en natuurlijk amandelmeel. Deze amandelmeel wordt verkocht per 500 gram.

8. Kan Amandelmeel rauw gegeten worden?

Het meeste amandelmeel wordt gemaakt door het malen van rauwe amandelen. Het is ook mogelijk geroosterd amandelmeel te kopen, dit is gemaakt van bruine geroosterde amandelen.

De smaak van de amandelen wordt versterkt door deze te roosteren. Geroosterd amandelmeel heeft daarom een sterkere smaak.

Op het gebied van gezondheid is het amandelmeel gemaakt van rauwe amandelen de gezondste keuze. Het roosteren van amandelen kan ervoor zorgen dat de gezonde eigenschappen van de amandelen afnemen. Rauw amandelmeel bevat alle gezonde eigenschappen zonder dat er dingen verloren gaan in de bewerking.

Voordat je de laatste 2 vragen leest, schrijf je in voor de nieuwsbrief voor recepten en tips over bakken met bijvoorbeeld amandelmeel.

9. Is amandelmeel koolhydraat arm?

Amandeelmeel is koolhydraat arm. Het bevat slechts 1,8 gram koolhydraten per 25 gram. Het is dus een mooi product om te gebruiken in je baksels als je een koolhydraatarm dieet volgt of de hoeveelheid suikers in je product wil verminderen.

10. Is amandelmeel glutenvrij?

Puur amandelmeel is glutenvrij, er bestaan echter varianten met bepaalde toevoegingen controleer daarom het label.

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen en graanproducten. Amandelmeel is gemaakt van noten en bevat geen gluten.

1 antwoord
  1. Anoniem zegt:

    via een vraag aan google over zelfrijzend amandelmeel (dat ik niet kende en in een recept zag staan) kwam ik bij jullie site terecht
    fijn zoveel goede informatie over amandelmeel , en wat een fijne producten, heb me gelijk aangemeld voor de nieuwsbrief dank

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

foto kip

Graaseieren

/
© Copyright 2021 - Graan en Zo