Vegan Jack fruit curry
Een leuke variant van een rijstcurry met Jack fruit als vleesvervanger voor vlees of kip. Snel, makkelijk en bomvol groente.
Jackfruit is een grote, groene, beetje stekelige vrucht die aan een boom groeit. Je kunt het ingeblikt op siroop of als jonge, onrijpe variant op (gezouten) water kopen. Wat betreft voedingswaarde is jackfruit geen goede vleesvervanger, het bevat namelijk bijna geen eiwit, weinig ijzer en geen vitamine B 12, juist de voedingsstoffen die vlees wel bevat, maar qua structuur is het geniaal en lijkt het sterk op draadjesvlees of kip. En door de vlezige structuur kun je jackfruit gemakkelijk kruiden of marineren.
- 1 aubergine
- 1 ui
- 2 paprika's
- 250 gram champignons
- 200 gram doperwten
- 1 limoen
- 200 gram zilvervliesrijst
- 1 zakje rode of groene curry pasta
- 1 blikje tomatenblokjes
- 1 pot jackfruit
- 200 ml kokosmelk
-
Kook de rijst volgens de instructie op de verpakking.
-
Snijd de ui in stukjes.
-
Verhit een beetje olie in een koekenpan of wok en voeg de gesneden ui toe en fruit de ui op middelhoog vuur.
-
Spoel de jackfruit en laat goed uitlekken. Trek het eventueel een beetje uit elkaar of snijd in grove stukken en voeg bij de ui in de (wok) pan.
-
Was de aubergine, de paprika en snijd in blokjes, Veeg de champignons schoon en snijd eveneens in plakjes. Voeg bij de ui en jackfruit in de pan, meng goed en bak even mee.
-
Voeg de tomatenblokjes, de curry pasta en kokosmelk toe. Roer alles goed door elkaar en laat 15 min. op laag vuur sudderen met het deksel op de pan.
-
Voeg als laatste de dopererwten toe, Knijp de halve limoen uit boven de pan en voeg eventueel nog wat verse kruiden toe. Laat nog 5 minuten pruttelen.
-
Serveer de jackfruit curry samen met de rijst en bijvoorbeeld nog wat komkommer of salade.