Snelle krentenbol

Een krentenbol met baking soda; een snelle manier om broodjes te bakken. Extra lekker door het kruid karwijzaad.

  • 180 gram tarwebloem
  • 100 gram volkorenmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1 snuf (zee)zout
  • 1 theelepel baking soda
  • 45 gram roomboter (in koude blokjes)
  • 150 gram karnemelk (en iets extra om te bestrijken)
  • 1 ei (groot)
  • 90 gram krenten (of rozijnen)
  • 1 theelepel karwijzaadjes (of anijszaadjes)
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed je rooster met bakpapier.

  2. Meng de bloem, het volkorenmeel, de bakpoeder, baking soda en zout in een kom. Wrijf de boter met je vingertoppen door het mengsel. Er ontstaan nu grote kruimels.

  3. Voeg het losgeklopte ei toe aan de karnemelk en roer door het kruimelmengsel. Meng de krenten en kruiden ook door het vochtige deeg.

  4. Bestuif je werkblad met wat bloem, leg het deeg hierop. Maak een platte schijf van ongeveer 18 cm doorsnede en 2,5 cm dik en verdeel deze in 8 gelijke punten. Rol ballen van deze punten en leg ze op het bakpapier. Bestuif je handen eventueel met bloem.

  5. Snijd een kruis in de bollen en bestrijk ze met karnemelk.

  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de krentenbollen 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat even afkoelen en serveer ze bij je ontbijt of kopje thee.

Breakfast
engels
Krentenbrood