Openingstijden  di, woe,do, vrij en zat lunch: 11.30- 15.00 en vrij, za diner 17.00 – 20.00 uur.  Koffie, thee, vers sap en gezond zoet: di – za 10.00 – 16.00 uur. 

Wie wij zijn

Eigenaren

Gertjan & Heleen de Groot - eigenaren

Hij zwemt graag een paar kilometer voordat hij aan zijn werk begint. Zij begint regelmatig hardlopend haar dag. Hij wil een betrouwbare werkgever zijn en mensen in hun kracht zetten. Zij hecht waarde aan ‘even echt contact met een gast' en is voort-durend bezig de visie handen en voeten te geven. En samen beginnen ze de dag het liefst met een kopje matcha latte en genieten ze van havermout met noten en vers fruit.

Ontmoet Gertjan & Heleen
Al sinds 1891 is de molen in het bezit van familie de Groot. In 2017 namen Gert-Jan en Heleen de Groot het stokje officieel over van Evert en Gerry, de ouders van Gert-Jan. Zij wonen overigens nog steeds bij de molen en maalt nog regelmatig mee. Graan&Zo is sinds 2017 naast het hoofdbestanddeel meel diverse andere producten gaan verkopen waarmee ze onder de natuurvoedingswinkels geschaard kunnen worden.  

Over voeding valt veel te zeggen, maar één ding is zeker; voeding heeft altijd invloed op je gezondheid. Het is niet om het even waar wij ons lichaam mee voeden. En wie anders dan de Schepper weet wat goed voor ons is? Dat is de reden waarom Gert-Jan en Heleen gekozen hebben voor het uitgangspunt uit het eerste hoofdstuk uit het Bijbelboek Genesis: “En God zeide: Ziet, Ik heb ulieden al het zaadzaaiende kruid gegeven, dat op de ganse aarde is, en alle geboomte, in hetwelk zaadzaaiende boomvrucht is; het zij u tot spijze!”(Genesis 1:29)

Gert-Jan en Heleen hebben ontdekt dat voor hen een gezond leven in ieder geval de volgende ingrediënten zou moeten bevatten: voeding, beweging, ontspanning (geen stress),  geloof en warme contacten met mensen om hen heen. Het is hun passie om mensen de mogelijkheid te geven gezonde voeding tot zich te kunnen nemen. Of dat nu is door het aanbod in de winkel van pure, zoveel mogelijk biologische en onbewerkte producten als goede basis voor hun voedselbereiding. Of door de overheerlijke kaart van de vegetarische eetgelegenheid. Het dient allebei hetzelfde doel: mensen inspireren om gezond(er) te eten.
Concept ontwikkelaar

Vincent Tuk - conceptontwikkelaar

Creativiteit speelt altijd al een grote rol in Vincents leven. Als tiener kon hij dit kwijt in tekenen. Later kwam daar muziek maken bij, wat hij nog steeds graag doet. Maar hij kwam er ook achter dat een bord als canvas kan dienen waarop ‘getekend’ kan worden met smaak, textuur, kleur, aroma en temperatuur.

Vincent Tuk
Conceptontwikkelaar

Creativiteit speelt altijd al een grote rol in Vincents leven. Als tiener kon hij dit kwijt in tekenen. Later kwam daar muziek maken bij, wat hij nog steeds graag doet. Maar hij kwam er ook achter dat een bord als canvas kan dienen waarop ‘getekend’ kan worden met smaak, textuur, kleur, aroma en temperatuur. Tijdens het volgen van de koksopleiding ontstond zijn droom om op topniveau te koken. Vincent volgde de Cas Spijkers Academie voor culinair toptalent en rondde deze met succes af. Vincent begon zijn ‘kleurenpalet’ te verwerven in diverse toprestaurants om uiteindelijk vorm te kunnen geven aan geheel eigen creaties. Vincent is niet alleen in de keuken in zijn sas, maar ook in het klaslokaal: ‘Ik word er heel blij van om tijdens kooklessen de nieuwe generatie te inspireren en weer door te kunnen geven wat ik zelf geleerd heb.’ Sinds juli 2022 zet Vincent zijn creativiteit in als bedenker van het horeca-aanbod bij Graan&Zo eten en drinken. Zijn doel is om gasten te laten zien dat de mogelijkheden met plantaardig voedsel oneindig zijn en dat je met een gezonde vegetarische keuken volwaardig kunt eten qua voedingsstoffen. Maar vooral moet volgens Vincent de pracht, kleur en fleurigheid van de natuur van je bord spatten!
Souschef

Marnix van Gelder - sous-chef

Als kind vond hij het al leuk om wilde bessen of planten te plukken en daar zogenaamde ‘sapjes’ of ‘salades’ van te maken. En als zijn moeder in de keuken was stond hij graag achter het aanrecht om mee te kijken en mee te doen. Marnix koos voor de koksopleiding en volgde daarna de opleiding gespecialiseerd kok.

Marnix van Gelder
Souschef

Als kind vond hij het al leuk om wilde bessen of planten te plukken en daar zogenaamde ‘sapjes’ of ‘salades’ van te maken. En als zijn moeder in de keuken was stond hij graag achter het aanrecht om mee te kijken en mee te doen. Marnix koos voor de koksopleiding en volgde daarna de opleiding gespecialiseerd kok.

Marnix houdt zich graag bezig met gezonde voeding en eet sinds een jaar vegetarisch: ‘ik vind dat er over het algemeen teveel dieren worden genuttigd. Op grote schaal is dat erg slecht voor het klimaat. Alle voedingsstoffen kunnen we ook plantaardig binnenkrijgen, dus heb ik me daar op aangepast.’ Toen hij door Vincent werd gevraagd als 'sous-chef' voor Graan&Zo was hij dan ook gelijk enthousiast. Sinds augustus 2022 is Marnix in de keuken van Graan&Zo te vinden.

Wat hij zo leuk vindt aan koken? ‘In de keuken ben je nooit klaar met leren. Er worden jaarlijks nieuwe technieken gevonden om producten te bereiden en smaken te ontwikkelen. De oneindigheid van mogelijkheden in de keuken maken dat ik elke dag weer met plezier naar mijn werk ga.’ Als jij je bord leeg hebt en bij jezelf denkt: ‘ik heb dat stukje vlees niet eens gemist’. Marnix wenst dat dat de vrucht is van het bedenken en maken van gerechten. Omdat Nederlanders zo gewend zijn geraakt aan dat stukje vlees op hun bord hoopt hij bij Graan&Zo bij te dragen aan een stuk bewustwording bij gasten. Dat je gezond én lekker kunt eten. Ook zonder dat stukje vlees.

Wat ik zo leuk vind aan koken is dat je nooit klaar ben met leren. Er worden jaarlijks nieuwe techtieken gevonden om producten te bereiden en smaken te ontwikkelen dat het oneindig is. Dat is voor mij zo'n inspiratie dat er geen einde aan komt.

Er zijn geen personen in het bijzonder die mij inspireren op voeding eigenlijk. Ik ben er zelf heel erg mee bezig omdat mijn interesse er daadwerkelijk liggen. Natuurlijk zijn er wel mensen waar ik naar opkijk, zoals Patrick t'hart van restaurant zeezout, Marco Pierre White of Rasmus Munk. Wat deze personen al deden op mijn leeftijd is heel bewonderingswaardig.