Gerst is een graansoort  die begin vorige eeuw erg populair was. Begin vorige eeuw werd deze graansoort volop geconsumeerd. Daarna werd gerst grotendeels vervangen door pasta- en rijstsoorten. Tegenwoordig kom je gerst weer veel vaker tegen. Natuurlijk heb je gemalen gerst; in de vorm van gerstemeel. Maar ook gort of parelgort is een vorm van gerst die de laatste tijd weer regelmatig gegeten wordt.

Gort of parelgort zijn gestoomde gerstsoorten waarvan het vliesje (de zemel) om de korrel is weggeslepen. Bij parelgort wordt er zoveel weggeslepen, dat een ronde korrel ontstaat.

Gerst of gort of parelgort kun je prima gebruiken in een (lauw) warme salade. Lekker voedzaam als lunch of bijgerecht bij je diner.

Parelgort of gerst met munt en komijn

  • 750 ml water
  • 200 gram parelgort
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 10 blaadjes verse munt (fijngehakt)
  • 1/2 rode ui (fijngesneden)
  • 1 sap van een citroen
  • 1 theelepel komijnzaden (geroosterd)
  • 1 theelepel olijfolie (extra vierge)
  • snuf zout en peper
  1. Doe het water, de gort, het zout en de kurkuma in een steelpan en breng aan de kook.
  2. Laat alles afgedekt ongeveer 10 minuten sudderen tot de gort gaar is.
  3. Haal de pan van het vuur en laat alles nog ongeveer 5 minuten gaar sudderen met het deksel op de pan.
  4. Laat de gort uitlekken in een vergiet en schep ‘m in een kom.
  5. Voeg de munt, de ui, het citroensap, de komijn, de olie en het zout en peper naar wens toe.
Lunch, Main Dish
Joods