Chelsea Buns (gemaakt in de broodmachine)

Chelsea buns schijnen aan het eind van de 17e eeuw uitgevonden te zijn door de eigenaar van het Londense Chelsea Bun House. Ze zijn een heerlijk bij een kop thee of koffie.

Recept Afdrukken
Chelsea Buns BigOven - Sla recepten of voeg toe aan winkellijst
Keuken engels
Prep Tijd 40 minuten
Kook Tijd 15-20 minuten
Passieve Tijd 2,5 uur
Porties
stuks
Ingrediënten
vulling
glazuur
Keuken engels
Prep Tijd 40 minuten
Kook Tijd 15-20 minuten
Passieve Tijd 2,5 uur
Porties
stuks
Ingrediënten
vulling
glazuur
Instructies
 1. Schenk de melk in het bakblik van de broodmachine en breek het ei erboven.
 2. Strooi de bloem zo in het bakblik dat de melk en het ei geheel bedekt zijn. Voeg zout, suiker en boter toe, elk in een eigen hoek van het bakblik. Maak een kuiltje in het midden van de bloem (maar niet tot aan de vloeistof) en strooi daar de gist in.
 3. Zet de machine op de deegstand, zo mogelijk op de stand; basisdeeg. Druk op start.
 4. Bekleed een bakvorm met bakpapier ( vierkant van 23 bij 23 of rond met een diameter van 28 cm. Haal het deeg na het kneden uit de machine en leg het op een licht met bloem bestoven werkblad.
 5. Rol het deeg voorzichtig uit tot een vierkant van ongeveer 30 bij 30 cm.
 6. Bestrijk het deeg met de gesmolten boter voor de vulling en bestrooi het met de rozijnen vruchtjes, bruine suiker en vijfkruidenpoeder. Laat daarbij aan een kant een strook van 1 cm vrij.
 7. Rol de plak van af een bedekte zijde op en druk het aan de randen dicht. Snijd de rol in twaalf plakken en leg die met het snijvlak omhoog in het met bakpapier beklede bakblik.
 8. Dek het blik af met cellofaan en laat het deeg op een warme plaats 30-45 minuten rijzen, of tot de plakken in omvang zijn verdubbeld. Verwarm de oven intussen voor op 200 graden.
 9. Bak de broodjes 15-20 minuten tot ze goudbruin en uitgerezen zijn. Laat ze na het bakken eerst wat afkoelen in het bakblik en laat ze dan op een rooster verder koud worden.
 10. Roer de poedersuiker in een steelpan door het water en verhit het mengsel onder af en toe roeren, tot alle suiker is opgelost. Kook het mengsel daarna 1-2 minuten zonder roeren op hoog vuur tot het stroperig wordt.
 11. Bestrijk de warme broodjes met het glazuur, of gebruik jam. Serveer de broodjes enigszins warm.