Tomaten Linzensoep

Heerlijke tomaten linzensoep voor elke dag.

Linzen zijn geen groente maar peulvruchten. Ze behoren tot de familie van de vlinderbloemfamilie. De eetbare delen zijn de zaden en soms de omhulsels van de zaden. Hun groeiwijze is volkomen anders dan die van groente. Culinair gezien worden ze wel tot de groente gerekend.Er zijn linzen in vele kleuren. Wiitte, bruine, groene, rode, gele, oranje en bruin wit gespikkelde linzen vullen de schappen van menig Aziatische toko.. Linzen kunnen voorgeweekt worden maar dat is niet per sé nodig. Linzen zijn vrij snel gaar. Gele linzen kunnen al na 10-15 minuten koken gaar zijn.Net zoals alle peulvruchten zijn linzen rijk aan vezels en proteïne. Dat is hun grootste bijdrage aan de gezondheid. Verder zitten er veel gezonde mineralen in linzen.Linzen zorgen door hun hoge vezelgehalte voor een goede spijsvertering.Linzen zijn een uitstekende bron van ijzer. Eettips linzen: Het kan geen kwaad om als je linzen koopt, wat extra linzen te bewaren voor de volgende maaltijd om te verwerken in een salade. Reeds gekookte linzen kun je prima meebakken met aardappels. Bak dan eerst de aardappels en doe de gekookte linzen erbij om ze even twee minuten mee te laten bakken. Linzen kun je prima meekoken met zilvervliesrijst. Deze rijst doet er iets langer over dan linzen om gaar te worden. Je doet eerst de rijst in de pan en vijf minuten erna de linzen, zodat ze gelijktijdig gaar zijn. Op deze manier geef je de basis van de maaltijd wat extra eiwitten mee. Deze basis kun je vervolgens opbakken in een pan waar een uitje en knoflook in is gefruit. Om het lekker scherp te maken kun je dit aanvullen met verse hete peper. Het is ook lekker om er wat kurkuma bij te doen. Daarbij kun je een groentenmix en een salade maken

Keuken: Hollands
Porties: 4 personen
Voorbereidingstijd: 10 min
Baktijd: 20 min
Totale tijd: 30 min

Stappenplan

  1. verhit de olie in een pan en fruit hierin onder af en toe roeren de ui 7-8 min, op laag vuur. Bleekselderij en wortel toevoegen en 3 min. fruiten; schep het mengel af en toe om. Voeg knoflook, komijn en koriander toe en warm alles al roerend nog 1 min. goed.
  2. Linzen, bouillon, tomaten met vocht, tomatenpuree en laurierblad toevoegen. Breng alles aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep met het deksel schuin op de pan 25-30 min,. zachtjes koken tot de linzen en groenten gaar zijn.
  3. Haal het laurierblad uit de soep. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine; schenk ‘m in het laatste geval weer terug in de pan. De soep is vrij dik; leng ‘m als u wilt aan met nog wat bouillon. Voeg zout en peper naar smaak toe en verwarm de soep tot tegen het kookpunt.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel kokosolie/ olijfolie
  • ui
  • 2 stengels bleekselderij in grove stukken
  • 1 wortel geschrapt, in grove stukken
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 0,5 theelepel korianderpoeder
  • 175 gr rode linzen
  • 1 blikje tomatenstukjes (400 Gr)
  • liter groentebouillon
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • laurierblaadje

Onze andere recepten

mueslikoeken

Zuurdesembrood bakken

Brood uit de oven

Havermoutpap