Pita broodjes
Pita broodjes, dat platte broodje met een zachte korst, overlangs opengesneden zodat het gevuld kan worden met bijvoorbeeld shoarma of falafel, kun je heel gemakkelijk zelf maken. Het is zelfs nog makkelijker dan gewoon brood omdat je het maar één keer hoeft te laten rijzen.
- 500 gram bloem (of gebruik een combinatie van bloem en meel. Ik gebruik meestal 100 gram volkorenmeel en 400 gram bloem.)
- 300 ml water (lauw)
- 1 eetlepel olijfolie
- 5 gram gedroogde gist
- 7 gram zout
-
Voeg alle ingrediënten bij elkaar en kneed in 10 minuten tot een mooi deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
-
Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en bol de deegstukken licht op.
-
Bekleed je rooster of bakplaat met bakpapier, strooi wat bloem op je werkblad en rol de deegballetjes uit tot een rond, plat broodje van ongeveer 1 cm dik.
-
Bedek de broodjes met een theedoek en laat 40 minuten rijzen.
-
Verwarm intussen de oven voor op 230 graden. (hete lucht)
-
Plaats je bakplaat of rooster met de broodjes in de boven en bak gedurende 10 minuten tot ze lichtbruin gekleurd zijn. Leuk om te blijven kijken, omdat de broodjes tijdens de eerste 5 minuten helemaal bol gaan staan.
-
Haal de broodjes na 10 minuten uit de oven, druk ze eventueel iets plat. Even laten afkoelen en eet smakelijk…