Snelle krentenbol
Een krentenbol met baking soda; een snelle manier om broodjes te bakken. Extra lekker door het kruid karwijzaad.
- 180 gram tarwebloem
- 100 gram volkorenmeel
- 1,5 theelepel bakpoeder
- 1 snuf (zee)zout
- 1 theelepel baking soda
- 45 gram roomboter (in koude blokjes)
- 150 gram karnemelk (en iets extra om te bestrijken)
- 1 ei (groot)
- 90 gram krenten (of rozijnen)
- 1 theelepel karwijzaadjes (of anijszaadjes)
-
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed je rooster met bakpapier.
-
Meng de bloem, het volkorenmeel, de bakpoeder, baking soda en zout in een kom. Wrijf de boter met je vingertoppen door het mengsel. Er ontstaan nu grote kruimels.
-
Voeg het losgeklopte ei toe aan de karnemelk en roer door het kruimelmengsel. Meng de krenten en kruiden ook door het vochtige deeg.
-
Bestuif je werkblad met wat bloem, leg het deeg hierop. Maak een platte schijf van ongeveer 18 cm doorsnede en 2,5 cm dik en verdeel deze in 8 gelijke punten. Rol ballen van deze punten en leg ze op het bakpapier. Bestuif je handen eventueel met bloem.
-
Snijd een kruis in de bollen en bestrijk ze met karnemelk.
-
Schuif de bakplaat in de oven en bak de krentenbollen 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat even afkoelen en serveer ze bij je ontbijt of kopje thee.