
Ons concept
Ons concept
Ons menu richt zich op gezonde voeding als onderdeel van een gezonde levensstijl. Wij gaan voor voeding met een zo hoog mogelijke voedingswaarde. Voedingsmiddelen zónder geraffnieerde suiker en andere overbodige toevoegingen die geen waarde voor je lichaam hebben. Daarentegen kiezen wij voor producten van goede kwaliteit vól essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor de fysiologische processen en energievoorziening van ons lichaam. Omdat we ons lichaam niet willen vullen, maar willen voeden. Ons concept bevat de volgende zeven ingrediënten:
De term vegetarisme is ontleend aan het Engelse woord vegetarian, waarvan het eerste deel is afgeleid van het Engelse woord voor groente; vegetable. En dat is nu precies het hoofdbestanddeel van onze keuken. Liever gebruiken daarom de term plantaardig. Omdat de grote rijkdommen aan diverse groenten de hoofdmoot van onze keuken vormen én omdat we niet willen dat de klemtoon ligt op wat níet, maar op wat wél. We richten ons graag op wat we allemaal wél kunnen eten, en dat is ontzettend veel. Naast groente gebruiken we fruit, granen, peulvruchten, paddenstoelen, noten en dierlijke producten als honing, eieren, roomboter en kaas. Wat melk betreft hebben we plantaardige melkvervangers als havermelk en amandelmelk de voorkeur in onze keuken. Mochten gasten toch liever koemelk in hun koffie willen, dan is dat ook mogelijk. Hoewel we dus geen strikt veganistische eetgelegenheid zijn, zul je zeker wel ‘vegan’gerechten op de kaart zien staan.
Graan&Zo heeft voor een vegetarische eetgelegenheid gekozen vanwege de vele gezondheidsvoordelen voor een levensstijl waarin je voornamelijk plantaardig i.p.v. dierlijk voedsel gebruikt. Daarnaast willen we een goede rentmeester zijn van onze aarde. De natuur heeft te veel te lijden onder de grote schaal waarop we vlees en vis nuttigen en daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om minder of geen vlees en/of vis meer te eten.[A1] Graan&Zo hoopt je op dit punt te inspireren en laat jou graag de rijke smaak van groenten ervaren. En zeker te weten, als jij je bord leeggegeten hebt zal je dat stukje vlees/vis niet eens gemist hebben.
’Love is that to life, what wind is to a windmill.’ En Kazi Shams had gelijk; want wat is een leven zonder liefde, en wat zou een molen zonder wind moeten? Elektriciteit heeft hij niet nodig, ook geen stroom, alleen de wind. En dat is een goed begin van ons speerpunt duurzaamheid: graan malen op de kracht van de wind.
De groenten uit onze keuken zijn zoveel mogelijk lokaal uit Zuid-Holland en we richten ons allereerst op groenten en fruit van het seizoen. Ook bij de producten uit onze winkel letten we erop waar het vandaan komt en zijn we blij met producten als honing uit de Biesbosch of quinoa van Nederlandse bodem.
Graan&Zo wil voedselverspilling zo veel mogelijk tegengaan. Daarom kiezen we voor een wekelijks wisselend menu; de keuken weet wat ze moet voorbereiden en we hoeven geen niet bestelde gerechten weg te gooien. Qua verpakkingsmateriaal van producten uit onze winkel hebben glas en papier onze voorkeur. Plastic kunnen we nog niet volledig mijden, maar proberen we wel tot een minimum te beperken. Een nog betere afvalscheiding in de keuken staat nog op ons lijstje. Ook voor ons is het een ‘work in progress’.
Early dinner
Wij bieden het diner aan tussen 17.00 en 20.00 uur en dat is niet voor niets. Volgens experts is dit het ideale tijdstip om te beginnen met avondeten en dat komt omdat de gemiddelde persoon dan voldoende tijd heeft om de laatste maaltijd te verteren, voordat hij of zij rond 22.00 of 22.30 uur naar bed gaat. Je lichaam kan zich dan concentreren op rusten en vernieuwen zodat je de volgende dag weer gezond en fris kunt opstaan.
Weekmenu
Graan&Zo daagt jou graag uit om nieuwe dingen te proeven die je misschien nog nooit eerder hebt gegeten. Dat is de reden waarom er gekozen is voor één menu. Bij de menukaart kun je het weekmenu terugvinden. Laat je verrassen en ervaar de veelzijdigheid die de natuur ons te bieden heeft. Proef natuurlijk puur!
We veranderen ons menu wekelijks om te kunnen inspelen op het aanbod van de boeren en te kiezen voor groenten en fruit van het seizoen. Onze chef kan zo zijn creativiteit kwijt en jij krijgt steeds iets nieuws aangeboden. En doordat de keuken zich richt op één menu is er minder afval en wordt voedselverspilling tegengegaan.
Vegan
Hoewel Graan&Zo eten en drinken strikt genomen een vegetarische eetgelegenheid is kunnen mensen die ‘vegan’ willen eten met een gerust hart aan tafel schuiven. Van het aanbod is 95% veganistisch en er wordt alleen voor dierlijke producten gekozen wanneer dit de smaakbeleving aanzienlijk verbetert.
Dieetwensen
Kun of wil jij iets niet eten vanwege een allergie of dieetwens. Je kunt dit altijd doorgeven zodat de koks hier rekening mee kunnen houden en jou een passend alternatief aan kunnen bieden in het menu. Geef het ook door als je een vegetarisch component liever veganistisch wil.
Proost op uw gezondheid!
Naast het culinair genieten zet Graan&Zo bewust in op gezondheid. Er wordt zo gezond mogelijk gekookt om jou te kunnen voorzien van een lekkere maar ook evenwichtige maaltijd. Zo wordt er onder andere gelet op de juiste verhouding macronutriënten in het menu, worden geraffineerde suikers vermeden en worden vitamines en vezels zoveel mogelijk behouden tijdens het kookproces.
Tot 19:00 uur kunt u bestellen en tot 20:00 uur is Graan&Zo eten en drinken geopend.
