Zomerse sinaasappel-kokos taart met dadel-pitten bodem

Deze taart is heerlijk voor een zomerse dag. Hij ziet er niet alleen heel zomers uit, maar smaakt ook heel fris en is gemakkelijk te maken. Lekker tussendoor of als afsluiting van je bbq. De bodem is gemaakt van zonnebloempitten met dadel; hoeft niet in de oven en de topping is sinaasappel met kokos.

Natuurlijk kun je ook andere fruit varianten gebruiken op deze bodem…

Couscoussalade met komkommer en bospeen

Een snelle en gemakkelijk te maken salade.  Lekker met warm weer, en heerlijk om buiten te eten. Te gebruiken als maaltijdsalade.

Worteltaart met quinoa

Deze worteltaart is de favoriet van mijn man.  Inmiddels heb ik ‘m al heel vaak gemaakt, maar hij blijft lekker! Het recept heeft een bijzonder ingrediënt: quinoa. En dat maakt ‘m bijzonder van textuur; heerlijk sappig. Je kunt ‘m zo ook heel gemakkelijk glutenvrij maken. Quinoa is glutenvrij, wanneer je er een glutenvrij meel naast kiest, is ie geheel glutenvrij. Voor deze Koningsdag variant heb ik door de frosting wat wortelsap gedaan; voor een extra feestelijk tintje…

Het oorspronkelijke recept komt uit het boek: Supergranen van Chrissy Freer

Salade van parelgort met munt en komijn

Gerst is een graansoort  die begin vorige eeuw erg populair was. Begin vorige eeuw werd deze graansoort volop geconsumeerd. Daarna werd gerst grotendeels vervangen door pasta- en rijstsoorten. Tegenwoordig kom je gerst weer veel vaker tegen. Natuurlijk heb je gemalen gerst; in de vorm van gerstemeel. Maar ook gort of parelgort is een vorm van gerst die de laatste tijd weer regelmatig gegeten wordt.

Gort of parelgort zijn gestoomde gerstsoorten waarvan het vliesje (de zemel) om de korrel is weggeslepen. Bij parelgort wordt er zoveel weggeslepen, dat een ronde korrel ontstaat.

Gerst of gort of parelgort kun je prima gebruiken in een (lauw) warme salade. Lekker voedzaam als lunch of bijgerecht bij je diner.

Breekbrood

Eens een andere manier om je brood te serveren; in de vorm van breekbrood. Leuk voor een feestelijk ontbijt of lunch. Tijdens Pasen bijvoorbeeld.. Extra feestelijk door verschillende toppings te gebruiken. Ook heerlijk als hartige variant, bestrijk de bovenzijde met knoflook olie.

krentenbrood bakken in de oven

Een krentenbrood is een brood waarbij een hoeveelheid krenten wordt meegebakken. Een “goed krentenbrood” ziet zwart van de krenten, of heeft meer krenten dan deeg. Over een slecht krentenbrood zegt men wel dat de krenten er met een buks ingeschoten zijn. (bron: Wikipedia) Voor dit krentenbrood heb ik een deel volkorenmeel gebruikt. Hierdoor is ie niet helemaal ‘wit’. Wat naar mijn idee de smaak ten goede komt 😉

 

Eenvoudig brood (met karnemelk en baking soda)

Een gemakkelijk te maken brood  waarbij je geen gist gebruikt. Het is daarom snel klaar. Handig als je brood op is en je even iets wilt maken voor de lunch… , of een broodje wilt serveren bij de soep. Je kunt het recept prima aanpassen; zongedroogde tomaatjes, olijven, provencaalse kruiden of kaas toevoegen voor brood met een andere smaak. Maak ‘m helemaal wit, of meergranen of volkoren.

 

haver banaanpannenkoekjes

Een leuk en gemakkelijk recept met havermout en banaan. Heerlijk voor je ontbijt, lunch of als tussendoortje. Gemakkelijk te maken en lekker voedzaam.

Naanbrood

In mijn zoektocht naar het zelf maken van naanbrood kwam ik dit recept tegen. Op de site van Uit Pauline’s keuken.

Naan (Dari voor “brood”, in het Nederlands ook wel – dubbelop – naanbrood genoemd) is een brood dat van tarwemeel wordt gemaakt. De naan is het belangrijkste bijgerecht bij de maaltijden in Centraal en Zuid-Azië. In sommige talen wordt het nan genoemd.

Naan wordt meestal bereid met zuurdesem, maar ook de ongedesemde variant (zoals roti) komt voor. Het wordt meestal gebakken in een tandoor of kleioven. Het kan ook op een licht bolvormig ijzeren rooster, de tava gebakken worden.

In de moderne keuken wordt vaak bakpoeder in plaats van  gist gebruikt.  Knoflook en kruiden als komijn, koriander en zwarte komijn (nigella)  geven de naan zijn typische smaak.

In de traditionele Indiase keuken wordt de naan gebruikt om andere gerechten mee op te scheppen: het is dan een soort lepel.

In plaats van zelfrijzend bakmeel gebruik ik tarwebloem en bakpoeder.